Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureştenii sunt aşteptaţi să facă spirometrii gratuite în acest weekend

spirometrie

Bucureştenii sunt aşteptaţi să facă spirometrii gratuite în acest weekend în Sun Plaza în cadrul unei campanii derulate de Societatea Română de Pneumologie.

În perioada 18 - 20 noiembrie, SRP reia campaniile de spirometrii gratuite pe care obişnuia să le facă înainte de pandemia de COVID-19.

Societatea vine în sprijinul pacienţilor şi cu site-ul www.casapneumologilor.ro, cu informaţii corecte, validate de medici, dar şi cu o hartă unde poate fi localizat medicul pneumolog cel mai apropiat de pacient, informează Agerpres.

Se pune la dispoziţie şi un call center la 021 9904, unde în intervalul orar 9,00 - 17,30 se face programări pentru consultaţii la pneumolog.

"Ne dorim ca pacientul să ajungă din timp la medicul specialist deoarece în spatele unei probleme respiratorii se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viaţa în pericol", a declarat Roxana Maria Nemeş, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, potrivit unui comunicat remis presei.

Persoanele depistate în cadrul campaniei cu modificări ale funcţiei pulmonare vor fi îndrumate către cabinetele de pneumologie, în vederea stabilirii diagnosticului exact şi instituirii unui tratament adecvat.

Programul este: 18 noiembrie în intervalul 16,00 - 22,00, 19 noiembrie între 10,00 - 22,00 şi 20 noiembrie 10,00 - 16,00.

Spirometria este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea funcţiei pulmonare, iar în cazul în care diagnosticul de astm, BPOC sau fibroză există deja poate indica felul în care reacţionează pacientul la tratament.

Tusea care persistă mai multe săptămâni şi expectoraţia sunt probleme de sănătate cu care românii s-au obişnuit, le consideră normale, dar specialiştii atrag atenţia că ele pot ascunde probleme grave de sănătate.

Noiembrie este Luna Sănătăţii Plămânilor, iar alegerea nu este întâmplătoare, deoarece este şi Luna de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, la care se adaugă şi alte trei date importante: Ziua Mondială a Pneumoniei (12 noiembrie), Ziua Mondială a BPOC (17 noiembrie) şi Ziua Naţională fără Tutun (18 noiembrie).

Potrivit specialiştilor, păstrarea plămânilor sănătoşi include evitarea ţigărilor, a respirării aerului poluat sau a expunerii la substanţe chimice profesionale, menţinerea unui stil de viaţă activ, vaccinarea antipneumococică, antigripală şi anti-COVID, respectarea programărilor medicale şi administrarea corectă a medicamentelor.

Viitorul preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, care urmează să-şi preia mandatul anul viitor, a evidenţiat că boala pulmonară obstructivă cronică este o afecţiune cu un factor de risc major - fumatul, la care în ultimii ani se adaugă poluarea, dar la care nu trebuie neglijate nici alte contribuţii precum ţigara electronică şi tutunul încălzit.

"Aceste oferte (tutunul şi alte alternative) aduc noi provocări pentru pacientul cu BPOC şi presupun noi strategii şi noi consecinţe", a declarat Mihălţan. A

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.