Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureștiul se apropie de o rată de vaccinare de 70%. Care este situația la nivel național

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccin vaccinare romania judete

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că municipiul Bucureşti a ajuns la o rată de vaccinare de 66,5%.

"Toate judeţele în momentul de faţă au o rată vaccinare de peste 30% din populaţie rezidentă de peste 12 ani. Municipiul Bucureşti este la 66,5% rată de vaccinare", a spus medicul militar, la o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, alte şase judeţe au rata de vaccinare între 50 şi 60% - Cluj, Constanţa, Sibiu, Ilfov, Tulcea şi Braşov.

"Sunt 25 de judeţe care au rată de vaccinare între 40 şi 50% şi restul sunt judeţe care au rată de vaccinare între 30-40%", a mai spus reprezentantul CNCAV.

Gheorghiţă a adăugat că a fost vaccinată circa 41,5% din populaţia generală.

În rândul populaţiei de peste 12 ani, rata de vaccinare cu cel puţin o doză este de 47,4%, iar în rândul populaţiei de peste 18 ani, rata de vaccinare cu cel puţin o doză este de 49,6%.

Totodată, cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50-60 de ani (56%), urmate de cele cu vârste cuprinse între 60-70 de ani (52,6%) şi cele cu vârste de 40-49 de ani (51,2%).

Potrivit lui Gheorghiţă, peste 2,1 milioane de persoane au primit doza booster, reprezentând aproximativ 45% dintre cei eligibili (care puteau să facă doza booster după şase luni).

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că varianta Omicron este "extrem de transmisibilă" şi "eludează parţial răspunsul imun". El a menţionat că prin vaccinare poate fi redus "considerabil" riscul unei forme grave de COVID-19.

"Încă nu ştim cum se comportă evoluţia naturală a bolii la persoane cu comorbidităţi, la o persoană vârstnică, de peste 80 de ani, care nu este vaccinată. Tocmai din acest punct de vedere, în România, în momentul de faţă, rata de vaccinare la persoanele vulnerabile, de peste 80 de ani, este insuficientă. Este de circa 26%, iar din acest punct de vedere, recomandarea noastră foarte clară este ca aceste persoane să fie în mod prioritar vaccinate în această perioadă, iar cei din familie, aparţinătorii, medicul de familie, asistenţii medicali comunitari - să încercăm să transmitem toate informaţiile necesare, încât aceste persoane să poată decide în cunoştinţă de cauză", a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.