Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetarii care renunță la proteste: Nu vrem creșteri salariale, dar măcar să se plătească lefurile

Brasovul Tau
lege salarii cheltuieli

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Ionel Oţelea, a anunţat închiderea calendarului de proteste în urma unor discuţii avute cu conducerea companiei Poşta Română şi a anunţat că cea mai mare problemă este legată de salarizare. Directorul Poştei Române, Valentin Ştefan, a precizat că în prezent conducerea companiei nu se gândeşte să crească salariile, ci să le poată plăti, precizând că nicio companie nu poate susţine o creştere a salariului minim cu 20 sau 30 la sută.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan a declarat marţi, la finalul discuţiilor pe care le-a mediat între sindicalişti din Poştă şi conducerea Poştei Române, că îşi doreşte ca această companie să se dezvolte.

“Îmi doresc ca această companie să se dezvolte, îmi doresc ca fiecare dintre angajaţi să fie respectaţi, îmi doresc ca managementul să poată să îşi facă treaba cât mai bine pentru ca să crească această companie, iar oamenii să nu mai fie îngrijoraţi pentru locul lor de muncă, să mai fie îngrijoraţi că nu au cum să se ducă acasă şi să pună copiilor pe masă mâncare şi să fie siguri că pot să aibă o carieră serioasă şi stabilă pe termen cel puţin mediu şi lung. Pentru că vorbim de o resursă umană care are foarte multă experienţă în acest domeniu şi îmi doresc în acelaşi timp ca tot ceea ce înseamnă serviciile pe care astăzi le oferă Poşta şi ăsta este mandatul meu direct dat către conducerea Poştei Române să se asigure că va găsi pârghii prin care să dezvolte capacităţile companiei, să dezvolte veniturile companiei”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

El a adăugat că trebuie să se ţină cont de părerile sindicatului atunci când se discută despre reorganizarea companiei.

“Am un principiu foarte simplu - niciodată despre poştaşi fără poştaşi. În dialog sunt convins că vor găsi acele soluţii prin care să avem pace şi dezvoltare la Poşta Română”, a precizat Bogdan Gruia Ivan.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Ionel Oţelea, a anunţat că va fi închis calendarul de acţiuni de proteste care fusese stabilit.

“Ne exprimăm speranţa că de marţi încolo, în momentul în care ne aşezăm la masă, vom ajunge la lucruri concrete pe care să le convenim în interesul salariaţilor, în interesul firmei Poşta Română. Şi în urma consultării cu colegii din teritoriu, am decis să închidem calendarul de acţiuni de protest pe care îl aveam în desfăşurare şi, în funcţie de rezultatele pe care le vom avea în urma discuţiilor cu compania, vom comunica ce avem de făcut”, a declarat preşedintele sindicatului.

El a fost întrebat care sunt revendicările angajaţilor Poştei Române.

“În principal, problema cea mai mare la nivelul Poştei este cea legată de salarizare. Însă ca această problemă să se rezolve sau să capete o direcţie de rezolvare, trebuie să se identifice soluţii concrete şi rapide de creştere a businessului de poştă, de creştere a veniturilor companiei, de creştere a activităţii din care să rezulte venituri care să se întoarcă către salarii. Deci salarizarea este, dar în acelaşi timp, ca ea să poată fi rezolvată, este nevoie de mai multă implicare în zona de management, în zona de dezvoltare a companiei”, a transmis Ionel Oţelea.

Întrebat care este salariul mediu în cadrul Poştei Române, liderul de sindicat a răspuns: “Undeva la 4.000 de lei brut, 4.200, probabil după majorarea salariului minim pe economie. Însă circa 15.000 - 16.000 de salariaţi ai companiei în momentul ăsta sunt aproape de salariul minim pe economie sau foarte puţin peste. Iar luna ianuarie o să ducă procentul şi mai sus dacă salariul minim pe companie creşte. Deci într-un mod destul de ciudat, deşi salariul minim creşte şi creşte poate pentru un număr mare de salariaţi, nemulţumirea creşte în mod progresiv, pentru că dispare orice fel de ierarhizare în poştă, nu mai există diferenţe nici între meserii, nu mai există diferenţe nici legate de studii, nici de vechime, nici de experienţă profesională şi atunci sigur că oamenii sunt nemulţumiţi”.

Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a afirmat că această companie este una profitabilă, dar că nu poate susţine o creştere a salariului minim cu 20-30 de procente.

“Din fericire, Compania Naţională Poşta Română este o companie profitabilă şi rentabilă şi a fost aşa în ultimii cinci ani, deci nu am primit niciun leu de la statul român. Mai mult, am reuşit ca anul trecut să avem o creştere a cifrei de afaceri de 7,5%, ceea ce înseamnă peste 100 de milioane de lei, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii 15 ani, aş putea spune. Mergând pe acest trend, ne aşteptăm ca şi cifra de afaceri pentru anul acesta să crească aproape de 10%, dar într-adevăr, cred că nicio companie, mai ales de magnitudinea Poştei Române, nu poate să susţină o creştere a salariului minim cu 20 sau chiar cu 30 la sută, cum se preconizează că va fi de la 1 ianuarie”, a afirmat Valentin Ştefan.

El a menţionat că se încearcă aducerea de modalităţi noi automatizare astfel încât nimeni să nu îşi piardă locul de muncă.

“E o provocare pentru noi, într-adevăr nu ne gândim neapărat să creştem salariile, ne gândim să le putem plăti şi pe acestea şi încercăm să optimizăm cât se poate de mult tot ce înseamnă activitatea companiei prin toate mecanismele pe care le are şi ministerul sub a cărui organizare ne aflăm. Încercăm să aducem modalităţi noi de automatizare, astfel încât nimeni din cadrul companiei să nu trebuiască să îşi piardă locul de muncă. Asta înseamnă că noi punem accent pe păstrarea locul de muncă în operaţional şi reducem numărul de posturi în administraţie, în administraţia centrală şi în adminstraţiile locale. În România, profitabilitatea per angajat este undeva la 29 de lei. Şi Poşta Română se află în această medie. Încercăm să creştem această profitabilitate pe angajat prin tot ce înseamnă robotizare, automatizare şi, din fericire, industria de logistică are suficientă tehnologie astfel încât să putem să facem lucrurile acesta chiar şi la Poşta Română”, a explicat Valentin Ştefan.

El a mai transmis că îşi doreşte ca sindicaliştii să îmbrăţişeze tot ce este legat de modernizarea companiei.

“Îmi doresc foarte mult de la colegii noştri de la sindicat să îmbrăţişeze tot ce înseamnă modernizarea companiei, să accepte să aducem către angajaţi condiţii de lucru mai bune, să aducem o îmbunătăţire a felului în care desfăşoară activităţile, prin acceptarea bicicletelor electrice, prin acceptarea ATV-urilor, prin acceptarea maşinilor pe care le punem la dispoziţie, astfel încât profitabilitatea per angajat să crească şi, evident, să ne mutăm de la business-urile noastre tradiţionale, ceea ce înseamnă dusul de pensii şi scrisorile clasice la servicii financiare moderne şi, evident, tot ce înseamnă coletărie. Industria de coletărie din România este la un nivel foarte bun. Vorbim de o piaţă de un miliard de euro în fiecare an. Poşta Română are încă un un procent foarte mic şi asta înseamnă că poştaşul trebuie să accepte sau să meargă în direcţia transformării din poştaş în curier. Nu mai avem scrisori, nu mai avem pensii, dar avem colete. E de muncă, doar să accepte să treacă de la poştaşul tradiţional către curier”, a explicat directorul Poştei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.