Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetarul, pensionarul şi 'hipsterul' grec vor decide viitorul Europei

revista presei

Ziarul Financiar:

Uniunea Europeană este cel mai mare proiect de pace şi prosperitate pentru Europa. De 70 de ani Europa nu a mai avut un război care să implice toate naţiile. Este cea mai lungă perioadă de pace pe care o traversează bătrânul continent. Generaţia noastră este principalul beneficiar al acestei perioade de pace şi prosperitate şi de aceea apreciam Uniunea Europeană la adevărata ei valoare. Generaţia bunicilor şi părinţilor noştri a plătit într-un fel sau altul pentru acest lucru, fie prin război, fie prin reconstrucţia ulterioară, o perioadă extrem de dură şi cu multe lipsuri. Tsipras, tânărul premier grec, ca de altfel şi noi, se bucură de libertatea şi prosperitatea ultimelor decenii, fără să fi luptat măcar o zi pentru acest lucru. De aceea Uniunea Europeană, chiar şi zona euro, nu înseamnă nimic pentru el şi pentru mulţi din generaţia lui şi nici din generaţia mai tânără... Banii Uniunii Europene au construit ceea ce este Grecia astăzi, cu toată infrastructura pusă la punct. Dacă nu ar fi fost aceşti bani drumurile din Grecia ar fi fost ca la noi şi nu ar mai fi existat milioanele de turişti care sunt acum şi pe care se bazează o întreagă economie elenă. Pentru revoluţionarul premier grec soluţia lui pentru situaţia în care se află Grecia este poporul. Poporul să decidă ce să facă ei, politicienii, mai departe. El invocă democraţia şi alegerea poporului pentru acest lucru. Este cea mai laşă şi mai lipsită de responsabilitate soluţie. Niciun popor nu va vota austeritatea sau tăierea salariilor şi pensiilor. Politicienii trebuie să îşi asume propriile decizii şi să nu invoce decizia poporului în luarea unor măsuri.„Părinţii“ actualei Uniunii Euro­pene au făcut tot posibilul să nu mai existe război în Europa. Fără să întrebe poporul. Generaţia actuală, repre­zentată de Tsipras, omul care se ridică împotriva corporaţiilor, creditorilor şi nu în ultimul rând a Germaniei, face tot posibilul să aducă poporul înapoi la arme. Bugetarul, pensionarul, dar şi „hipsterul“ grec, categoriile cele mai afectate de austeritate şi de măsurile huliţilor creditori  internaţionali, vor decide viitorul celui mai important proiect de pace şi prosperitate al Europei de care s-au bucurat din plin în ultimii 30 de ani.

Jurnalul National:

Intrarea Greciei în incapacitate de plată stârnește valuri de îngrijorare printre politicienii români. BNR dă asigurări că cetăţenii care au depozite în băncile greceşti nu au motive să se teamă, acestea fiind garanta­te de stat. Efectele pe termen lung, însă, ne-ar putea afecta economia. Europarlamentarul Victor Negrescu crede că preşe­dintele Iohannis, în calitate de reprezentant al României la Consiliul European, ar trebui să convoace CSAT pentru a analiza efectele crizei din Grecia asupra ţării noastre. Acesta atrage atenţia că Grecia este cel de-al şaselea investitor străin pe piaţa româ­nească, cu 13,5 miliarde de euro injectaţi în economie. „Intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta perspectivele de dezvoltare economică a României, afectând moneda naţi­onală şi sistemul bancar”, spune Negrescu.

Digi24:

Institutul Cultural Român este, în prezent, o instituție „în avarie”, care și-a pierdut încrederea „pe piețele străine”, a spus scriitorul Horia Roman Patapievici, fost președinte al ICR. „E o instituție avariată. Știți care este paradoxul? Dacă Andrei Marga ar fi fost inteligent, ar fi putut beneficia de toate roadele unor programe care funcționau din plin. Nu trebuia să facă decât un singur lucru: să asigure bugetul pentru aceste programe. Din cinci programe desfășurate de noi, trei programe erau făcute în parteneriat, prin suportarea egală a cheltuielilor. Ăsta este un beneficiu financiar enorm pentru o instituție. Nu ar fi trebuit decât să lase lucrurile să meargă. El le-a distrus”, a declarat H. R. Patapievici. Scriitorul a explicat și de ce ieșirea din impasul actual este dificilă. „Refacerea este foarte dificilă, pentru că prezența în parteneriat, pe piețele străine, este bazată pe încredere. Încrederea înseamnă reproductibilitate și predictibilitatea comportamentului financiar și moral. Noi am eșuat în privința asta”, a spus Horia Roman Patapievici. „ICR este o instituție în avarie. Este o instituție care, dacă ar vrea, poate ar putea recupera din distrugerile, din avariile produse de Andrei Marga. Dar e foarte dificil, pentru că trebuie acum să plătești mult mai mult pentru încrederea pierdută decât economiseai atunci când aveai încrederea”, a mai spus scriitorul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.