Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul de stat a fost adoptat de Comsia de specialitate

bugetofagi

Bugetul de stat a fost adoptat cu majoritate de voturi in Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Raportul favorabil cu amendamente admise va fi inaintat plenului reunit al Parlamentului, care va incepe dezbaterea legii bugetului luni.

Citeste si: Ministrul Muncii raspunde celei mai arzatoare intrebari a momentului

Nou scandal la Comisia de Buget. Iesiri nervoase si jigniri intre parlamentari

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat, vineri seara, că veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31% din PIB, în scădere faţă de anul curent.

"Avem venituri de 31% din PIB, (pe cash n.r.) în scădere de la 32,3% în anul curent, iar pe partea de cheltuieli avem o uşoară creştere de la 33,5% la 33,8% din PIB. Per total, soldul bugetar în termeni cash creşte de la un estimat de -1,19% la -2,8%", a spus Dragu.

Ministrul Finanţelor a precizat că un impact negativ foarte mare în venituri îl are reducerea TVA, respectiv diminuarea cu 4 puncte procentuale de la 24% la 20%, precum şi reducerea TVA la apă potabilă şi pentru irigaţii şi agricultură de la 24% la 9%.

"Anticipăm o creştere economică de 4,1%, căreia îi corespunde un PIB nominal de 746,6 miliarde lei. Inflaţia anuală medie este de 0,5%, iar pentru sfârşitul anului de 1,8%. În zona câştigului salarial mediu brut previzionăm o creştere de la 2.501 lei la 2.681 lei. Anticipăm o creştere a numărului de salariaţi şi o reducere a numărului de şomeri. Pentru sfârşitul anului anticipăm o scădere de la 465.000 la 450.000 de şomeri. Previzionăm un sold al contului curent de -1,2% din PIB ceea ce corespunde unei creşteri a exporturilor, dar, de asemenea, o creştere mai accelerată a importurilor", a mai afirmat Dragu.

În data de 4 decembrie, Dragu a afirmat că bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creştere cu 1,6% faţă de 2015, şi pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creştere economică de 4,1%.

Ea a precizat, totodată, că nu se intenţionează introducerea de taxe noi şi nici majorarea celor actuale în 2016, iar creşterea veniturilor bugetare va fi axată pe o mai bună colectare.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.