Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul pe 2018 este criticat dur de Consiliul Fiscal: Ce semnale de alarmă trage instituția

buget

Consiliul Fiscal îl contrazice pe premierul Mihai Tudose cu privire la bugetul pe 2018 și spune că scenariul macroeconomic pe care se bazează acesta "este mai degrabă optimist", spunând că "balanța riscurilor este înclinată spre evoluții mai puțin favorabile celor luate în calcul".

Consiliul fiscal a publicat miercuri o opinie preliminară asupra proiectului bugetului pe 2018, afirmând că acest proiect se menține în deja tradiționala politică fiscală prociclică, determinând o adâncire a deviației față de obiectivul pe termen mediu, în contradicție cu regulile fiscale statuate de Legea Responsabilității Fiscal-Bugetare.

Potrivit acestei opinii, una dintre problemele proiectului de Buget 2018 este: situarea deficitului sub plafonul de 3% depinde în mod semnificativ de venituri cu caracter excepțional.

Atac DUR la adresa PSD, după decesul Regelui Mihai: 'Urmașul PCR este salvat în aceste zile de funeraliile Regelui Mihai I'

Instituția mai apreciază că "scenariul macroeconomic ales este mai degrabă optimist, ai cărui parametri apar situați în partea superioară a intervalului posibilităților", în condițiile în care în realitate "balanța riscurilor este înclinată spre evoluții mai puțin favorabile celor luate în calcul".

Percheziții de AMPLOARE în București și șapte județe din țară. Mascații au luat cu asalt evazioniștii

Mai precis: Consiliul fiscal afirmă că "veniturile din TVA prognozate pentru 2018 apăr drept semnificativ supraevaluate, chiar în condițiile utilizării scenariului macroeconomic al CNP", potrivit Ziare.com. Aceast va genera "implicații asupra asigurării finanțării autorităților locale", afirmă Consiliul fiscal,.

Suplimentar, Consiliul consideră: cheltuielile de asistență socială apar drept semnificativ subevaluate.

Construcția bugetară țintește un deficit situat ușor sub nivelul de referință de 3% din PIB aferent brațului corectiv al Pactului de Stabilitate și Creștere (PSC).

Indiferent însă de nivelul estimat al excesului de cerere (de menționat că persistă diferențe semnificative între evaluările Comisiei Naționale de Prognoză- CNP și cele mai recente evaluări disponibile din partea Comisiei Europene- CE cu privire la dimensiunea ritmului de creștere a PIB potențial și efectiv, evaluările CNP fiind substanțial mai optimiste), construcția bugetară consfințește un derapaj de proporții și care continuă să se lărgească și în 2018 de la exigențele brațului preventiv al PSC, preluate de altfel și în legislația națională prin intermediul LRFB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.