Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria a modificat un proiect de reformare a justiției criticat de comisia de la Veneția

Agerpres
Bulgaria proteste

Guvernul Bulgariei a modificat astăzi, în ședință extraordinară, un controversat proiect de reformare a justiției, criticat de comisia de la Veneția, potrivit romania-actualitati.ro.

Obiecțiile comisiei erau legate de structura piramidală a procuraturii, moștenită de la regimul totalitar, intangibilitatea procurorului general, implicarea sa în politica de cadre a tribunalelor și încercările de îngrădire independenței justiției.

Boiko Borisov a anunţat că guvernul va propune numirea unui procuror independent cu mandat de şapte ani, ales cu majoritate de două treimi din grupul de procurori în Consiliul Superior al Magistraturii, ce va ancheta eventuale infracţiuni comise de procurorul general.

https://www.stiripesurse.ro/brasovul-in-centrul-unui-scandal-fara-precedent-primaria-ar-fi-finantat-cu-bani-de-la-buget-dopaju_1410778.html

Propunerea corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene, a spus primul ministru. Procurorul şef va fi obligat să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare oricând va fi chemat şi să elaboreze rapoarte trimestriale. "Trimitem parlamentului propunerile privind amendarea Legii justiţiei şi a Codului de procedură penală", a anunţat Borisov, adaugând că a fost asigurată majoritatea necesară adoptării de urgenţă a acestora.

Ieri preşedintele Curţii Supreme de Casaţie, Lozan Panov, a avertizat că principala ameninţare la adresa independenţei justiţiei bulgare vine din partea procuraturii pentru că procurorul general dispune de instrumente pentru exercitare de presiuni asupra judecătorilor.

Primul ministru a anunţat şi proiectul de decizie ca mediile de stat să funcţioneze gratuit pentru partide pe durata campaniilor electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.