Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria investește 1,89 milioane de euro pentru a opri răspândirea pestei porcine

Guvernul Bulgariei a aprobat transferuri suplimentare de 3,7 milioane de leva (1,89 milioane de euro) către Ministerul Agriculturii pentru măsuri de prevenire a extinderii epidemiei de pestă porcină africană, informează publicaţia Sofia Globe, potrivit Agerpres.

Fondurile vor fi utilizate pentru a cofinanţa măsurile de urgenţă pentru combaterea celor peste 100 de focare de pestă porcină africană din Bulgaria înregistrate în perioada iulie - 15 noiembrie 2019.

În octombrie, ministrul Agriculturii, Dessislava Taneva, estima că 20% din efectivele de porci din Bulgaria au fost sacrificate din cauza epidemiei iar fermierii au primit compensaţii de milioane de leva, finanţate parţial din fonduri europene.

Şi în iulie, Guvernul de la Sofia a alocat 3,7 milioane de leva pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane.

Şi preţul cărnii de porc în Bulgaria a atins un nivel record în ultimele luni, pe fondul epidemiei de pestă porcină africană, dar autorităţile dau asigurări că vor urmări cu atenţie evoluţiile. Luna trecută, preţul la vânzarea en-gros era de 8 - 9 leva (4 - 4,5 euro).

Citește și: Adrian Năstase îndeamnă PSD să declanșeze RĂZBOIUL TOTAL împotriva lui Klaus Iohannis

Numai în septembrie, preţul cărnii de porc în Bulgaria a urcat cu 45%, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, arată datele Comisiei care monitorizează evoluţiile preţurilor.

Fermierii spun că majorarea preţului la carnea de porc în Bulgaria vine în urma epidemiei de pestă porcină africană din ultimele luni, care a dus la sacrificarea a zeci de mii de porci, atât de la complexele industriale de creştere, cât şi din curţile oamenilor.

Producătorii şi procesatorii estimează că preţul cărnii de porc în Bulgaria va mai creşte până la finalul lui 2019, dar şi în primăvara anului viitor.

Pe fondul acestor evoluţii, consumatorii s-au orientat spre carnea de pasăre sau de viţel.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.