Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria renunță la controversatele 'paşapoarte de aur'

The Sofia Globe
Bulgaria Parlament

Parlamentul bulgar a aprobat joi două amendamente legislative care pun capăt practicii controversate de acordare a 'paşapoartelor de aur', ce permitea dobândirea cetăţeniei în schimbul unor investiţii considerabile, informează AFP.

De acest sistem, existent şi în Malta şi Republica Cipru şi suspectat că favorizează corupţia şi spălarea de bani, au profitat în special cetăţeni chinezi şi ruşi bogaţi.

Din 2013, străinii care investeau în Bulgaria suma minimă de un milion de leva (500.000 de euro) puteau obţine permis de rezidenţă permanentă, apoi cetăţenia dacă dublau suma, şi aceasta fără a mai trece prin etapele mai greoaie ale procedurii clasice.

Guvernul bulgar format în decembrie, care a promis eradicarea corupţiei, îşi anunţase în ianuarie intenţia de a desfiinţa acest sistem, după ce un proiect de lege anterior eşuase în 2019.

Deşi 'paşapoartele de aur' vor fi desfiinţate, acordarea statutului de rezident permanent în schimbul unor investiţii va rămâne posibilă.

Conform cifrelor comunicate, cel puţin 130.000 de persoane au beneficiat între 2011 şi 2019 de astfel de paşapoarte, care au adus ţărilor respective venituri de peste 21,8 miliarde de euro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.