Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria și Grecia sunt de acord să exploreze proiecte comune de petrol și gaze

playtech.ro
gaze bulgaria

Bulgaria și Grecia au semnat joi două memorandumuri de înțelegere (MoU) pentru a analiza posibilitățile de construire a unei conducte de petrol peste granița lor, precum și pentru a asigura livrarea și stocarea gazelor naturale, a anunțat biroul de presă al Președintele bulgar, Rumen Radev, scrie seenews.com.

Primul acord oficializează intenția de a explora opțiuni pentru construirea unei conducte de petrol care să facă legătura între portul bulgar Burgas, la Marea Neagră, și portul grecesc Alexandroupolis, din Marea Egee, a anunțat biroul de presă al președintelui într-un comunicat după o întâlnire la Atena între Rumen Radev. și premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Conducta va oferi livrări alternative către cea mai mare rafinărie de petrol din Balcani, Lukoil Neftochim, cu sediul în Burgas, care procesează țiței rusesc transportat pe mare, și va diversifica aprovizionarea în întreaga regiune a Mării Negre, a spus Radev.

Bulgaria, acces la terminalele de gaz natural lichefiat din Grecia

Cel de-al doilea memorandum de înțelegere asigură accesul Bulgariei la terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) din Grecia și permite furnizorilor greci de gaze naturale să rezerve capacitate la situl de stocare subteran Chiren din Bulgaria. Grecia are un terminal GNL existent la Revithoussa și construiește un terminal GNL plutitor la Alexandroupolis, care este de așteptat să fie pus în funcțiune la sfârșitul anului 2023. Bulgaria deține o cotă de capital de 20% în terminalul de la Alexandroupolis și a rezervat o capacitate de stocare de 1 miliard de metri cubi pe an .

Acordurile sunt considerate a fi importante pentru creșterea conectivității economice, de transport și energetice dintre Grecia și Bulgaria, precum și pentru garantarea securității aprovizionării cu energie pentru cele două țări și regiunea mai largă în fața războiului în curs din Ucraina.

Guvernul interimar al Bulgariei a aprobat termenii celor două memorandumuri de înțelegere luna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.