Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcarea rusofilă din Bulgaria dă semne că își revine puternic. Șeful ei a fost din nou la Moscova în timp ce justiția bulgară nu reușește mai nimic

Telegram
Bulgaria steag

Șeful Mișcării Naționale „Rusofili” și al partidului „Rusofili pentru Renașterea Patriei” din Bulgaria, acuzat de spionaj, Nikolai Malinov, s-a întâlnit la Moscova cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Întâlnirea a avut loc la 21 octombrie, potrivit site-ului „Rusofili”. Procesul împotriva lui Malinov ar trebui să continue săptămâna aceasta la Tribunalul din Sofia, relatează Sega preluat de Rador.

Acesta se află în etapa de „audiere a martorilor” și trei persoane au fost citate pentru ziua de joi. În septembrie 2019, procuratura a anunțat cu mare vâlvă că l-a reținut pe președintele Mișcării Naționale „Rusofili” Nikolai Malinov. După ce a petrecut câteva ore în arest, Malinov a fost eliberat pe o cauțiune de 50.000 de leva și a fost acuzat de spionaj pentru organizații rusești și cetățeni ruși. Probele din dosar, distribuite de procuratură, s-au dovedit a fi un teanc de materiale privind relațiile dintre Rusia și Bulgaria, la care a lucrat Malinov. Procuratura a anunțat că el a făcut scheme de cumpărare a întreprinderilor bulgare de către companii rusești și a amenințat astfel securitatea națională a țării. Un fapt curios este că toate documentele erau în limba rusă, cu o singură excepție - o referință la compania de arme Dunarit, care face obiectul a numeroase interese comerciale și scandaluri de culise. În cele din urmă, a devenit clar că doi cetățeni ruși cu care Malinov a ținut legătura - Leonid Reshetnikov și Konstantin Malofeev - au primit interdicție de a intra în Bulgaria în următorii 10 ani. Unul este un fost șef al serviciilor secrete rusești, celălalt un miliardar rus.

Întrucât procuratura nu a intentat procesul împotriva lui Malinov timp de 18 luni, de la 10 martie anul trecut este fără măsuri - a fost anulată garanția bănească care i-a fost impusă, precum și interdicția de a părăsi Bulgaria. Acestea nu pot fi impuse din nou fără temeiuri legale pentru a face acest lucru. Avocatul său, Dimitar Vâlchev, a explicat pentru ziarul „Sega” că Malinov se va prezenta joi în sala de judecată, așa cum a apărut de fiecare dată.

Potrivit anunțului „Rusofili” despre întâlnirea lui Malinov cu Lavrov, conversația lor a fost o continuare a celei din luna septembrie. „Tema principală a discuției a fost legată de posibilitățile organizațiilor rusofile de a ajuta la construirea unei imagini complete și pozitive a Rusiei; să ajute la confirmarea memoriei istorice în sprijinul relațiilor pozitive dintre popoarele bulgar și rus; să se implice activ în dialogul cu organizaţiile neguvernamentale şi politice în cadrul posibilei şi necesarei „diplomaţii populare”, se arată în anunţ. Potrivit lui Lavrov, „organizațiile neguvernamentale din întreaga lume cu o atitudine pozitivă față de Rusia pot face multe în direcția întăririi lumii multipolare, a cărei bază, filozofie și scop este cooperarea binevoitoare și constructivă între națiuni”.

Din arhivă

O călătorie a lui Mitalov în Rusia în 2019, după ce a fost acuzat de spionaj, a provocat un scandal în Bulgaria. La sfârșitul anului 2019, a devenit clar că judecătorul special Andon Mitalov i-a permis lui Malinov să călătorească în Rusia fără a fi solicitată permisiunea prealabilă de la procuratură. Apoi, Departamentul de Stat al SUA a impus o interdicție de intrare în țară a judecătorului Mitalov și membrilor familiei acestuia, pe motiv că judecătorul a fost „implicat într-o corupție gravă”.

Acesta a fost primul caz în care un bulgar a fost sancționat de SUA. În cele din urmă, judecătorul Mitalov nu a fost sancționat disciplinar, pentru că nu s-a obținut o majoritate în Colegiul Judiciar al Consiliului Superior al Magistraturii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.