Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgarii joacă tare. Parlamentarii de la Sofia au votat ca statul să poate face naționalizări în timp de criză

Prensa Latina
bulgaria parlament

Parlamentarii au aprobat în primă lectură un pachet de proiecte de lege ale Bulgariei Democrate și Mișcării pentru Drepturi și Libertăți pentru a impune controlul de stat asupra rafinăriei Lukoil Neftohim AD și a împiedica exportul de produse derivate din petrol rusesc în Europa. Doar Partidul Socialist Bulgar pentru Bulgaria (BSP) și Vâzrajdane/Renașterea au votat împotrivă.

Potrivit deputatului socialist Borislav Guțanov, ar trebui sporit numărul obiectivelor în care statul poate interveni în caz de criză. "Dacă dorim ca proiectul de lege să fie complet, ar trebui să includă și alte locații, cum ar fi centralele electrice de la Maritsa Iztok sau concesiunile miniere de aur, de exemplu. Ar fi bine ca acest proiect să acopere toate întreprinderile critice din punct de vedere strategic", a spus deputatul Guțanov.

„Este lăudabil că după privatizarea cu succes a Lukoil Neftohim pe bani puțini, Bulgaria Democrată propune acum ca statul să aibă un fel de control asupra rafinăriei”, a comentat și deputatul de la BSP Dragomir Stoinev. Guțanov a mai amintit că Lukoil Neftohim a fost privatizată pentru suma de 101 milioane de dolari.

Potrivit modificărilor din lege, controlul va fi efectuat de ministrul economiei, care va avea dreptul de a numi un director comercial special în societatea respectivă de rafinare a petrolului. Propunerea prevede că directorul comercial în cauză va fi numit pe o perioadă de șase plus șase luni, dar nu va avea dreptul de a dispune de proprietatea societății.

Potrivit lui Stoinev, există interpretări în legătură cu propunerea Bulgariei Democrate care dau naștere la temeri. Se creează impresia că este bine să pedepsești Rusia. „Ar trebui explicat clar că acest lucru se va întâmpla în caz de nevoie”, a comentat Stoinev.

Parlamentul a decis, de asemenea, să limiteze exportul de produse petroliere fabricate din petrol rusesc către Europa. În discuția pe această temă, prof. Rumen Ghecev a subliniat că această restricție va lovi puternic nu doar rafinăria, ci și energia și economia Bulgariei.

„Atâta timp cât Europa impune sancțiuni împotriva Rusiei sub presiunea SUA, Washingtonul a ridicat embargoul împotriva regimului „odios” din Venezuela și va importa cantități nelimitate de petrol și produse petroliere din această țară”, a subliniat prof. Ghecev.

Potrivit acestuia, suspendarea livrărilor de petrol din Rusia va duce la o creștere serioasă a prețului importurilor de petrol prin Bosfor, deoarece acolo restricția este de până la 5.000 de tone tranzit pe an. Iar rafinăria din Bulgaria procesează 11 milioane de tone de petrol pe an și va fi nevoie de 2.200 de mici cisterne pentru a traversa Bosforul, ceea ce va duce la creșterea bruscă a prețurilor la combustibil.

Legat de obiecțiile inexacte ale lui Delian Dobrev /GERB/ prof. Ghecev a explicat că până acum rafinăria a lucrat cu aproape 50% petrol nerusesc, dar a venit din Kazahstan prin portul din Georgia și nu a traversat Bosforul. Recent, Lukoil a transferat în avans la bugetul de stat un impozit în valoare de 90 milioane de leva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.