Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bursa Română de Mărfuri lansează serviciul de Contraparte Centrală pe piaţa gazelor naturale

newsonly.gr
gaze naturale

Bursa Română de Mărfuri (BRM) lansează, din iulie, piaţa produselor standardizate pe termen mediu şi lung pentru tranzacţionarea gazelor naturale, în condiţiile asigurării de către BRM a serviciilor de Contraparte Centrală, potrivit unui comunicat al bursei, potrivit agerpres.ro.

BRM consideră că piaţa de gaze naturale din România merită o susţinere deosebită în procesul ei de dezvoltare, în condiţiile în care România are cea mai mare piaţă de gaze naturale din Europa Centrală şi a fost prima ţară care a utilizat, istoric, gazele naturale în scopuri industriale.

Citește și: Radu Banciu iese din nou la rampă! Acesta nici nu e un partid, e un apendice al frustrărilor

"Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor participanţilor de pe piaţa gazelor naturale şi în scopul dezvoltării sustenabile a acestei pieţe în general, BRM lansează începând cu luna iulie 2019 serviciul de Contraparte Centrală pentru tranzacţiile la termen pe o săptămână şi pe o lună. Din septembrie, contractele cu scadente mai lungi vor fi şi ele incluse în sistemul de compensare - decontare. Până la finalul anului, se va constitui un fond de clearing suplimentar dedicat aplicaţiei", precizează reprezentanţii BRM.

Contrapartea Centrală are rol semnificativ în procesul de gestionare a riscurilor induse de decontarea tranzacţiilor la termen, reprezentând o etapă necesară în procesul de dezvoltare a pieţelor cu contracte standard cu livrare administrate de BRM şi de aliniere la exigenţele UE.

Citește și: Silviu Mănăstire anunță echipa pe care și-a făcut-o azi-noapte Viorica Dăncilă: ‘O să fie scandal!’

În vederea realizării rolului de Contraparte Centrală, se aplică novaţia subiectivă prin care Contrapartea Centrală devine cumpărător pentru orice vânzător şi vânzător pentru orice cumpărător, astfel încât fiecare participant la tranzacţii este asigurat de finalizarea operaţiunii comerciale, conform preţurilor şi cantităţilor convenite prin tranzacţie.

Riscurile de posibil eşec la decontare al unui participant sunt preluate integral de Contrapartea Centrală, acesta fiind practic izolat din punct de vedere al riscului sistemic, iar restul participanţilor fiind neafectaţi de incidentul provocat eventual de participantul individual.

Produsele standard, ce vor beneficia de servicii de Contraparte pe platforma dedicată acestei pieţe de către BRM, pe baza unui regulament special, sunt toate produsele la termen cu perioada de livrare: săptămână, lună, trimestru, semestru calendaristic, sezon gazier, an calendaristic şi an gazier.

Citește și: EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

În data de 27 iunie, BRM a organizat o şedinţă publică cu toţi participanţii la piaţă şi cu acesta ocazie a prezentat regulamentul de funcţionare a Contrapărţii Centrale, mecanismele aferente acesteia precum şi contractele de participare pe această piaţă.

Începând cu dată de 1 iulie, BRM pune la dispoziţie o platforma de test pentru participanţii la piaţă şi va realiza testarea aplicăţiei împreună cu cei interesaţi. În paralel cu aceasta, are loc semnarea contractelor cu participanţii la piaţă, activitate deja demarată, şi se estimează că în cea de-a două parte a lunii iulie vor începe tranzacţiile din mediul real pe această piaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.