Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bursele au atins minimul ultimilor 2 ani

patriabank.ro
Bursa de Valori Bucureşti bvb

Bursele au atins vineri minimul ultimilor doi ani, iar obligațiunile s-au confruntat cu a opta pierdere săptămânală, investitorii reacționând la perspectiva unei creșteri mult mai agresive a ratelor dobânzilor din SUA, scrie Reuters.

Piețele valutare au rămas volatile după intervenția Japoniei pentru susținerea yenului.

Ratele dobânzilor au crescut puternic în această săptămână în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Elveția și Norvegia - printre altele -, dar semnalul Rezervei Federale, care a arătat că se așteaptă ca ratele ridicate din SUA să dureze până în 2023, a fost cel care a declanșat vânzare, conform Mediafax.

Indicele mondial al acțiunilor MSCI a scăzut vineri la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, după ce a pierdut aproximativ 12% în aproximativ o lună de când președintele Fed, Jerome Powell, a precizat că reducerea inflației ar dăuna economiei.

Euro a scăzut pentru a patra zi consecutivă după ce datele au arătat că încetinirea economiei germane s-a agravat în septembrie, în timp ce consumatorii și întreprinderile se confruntă cu o criză energetică fără precedent și cu o inflație în creștere.

Acțiunile europene au fost o mare de roșu pentru a doua zi la rând, sub presiunea pierderilor înregistrate în toate domeniile, de la acțiuni bancare la acțiuni din domeniul resurselor naturale și al tehnologiei.

Indicele pan-regional STOXX 600 a scăzut cu aproximativ 0,5% la începutul tranzacțiilor, în timp ce DAX de la Frankfurt a pierdut 0,6%, fiind unul dintre indicii cu cele mai slabe performanțe din Europa. Indicele FTSE de la Londra a pierdut 0,1%, pe fondul prăbușirii lirei sterline la un nou minim al ultimilor 37 de ani.

"Cam orice altceva în afară de datele privind inflația și deciziile de politică ale băncilor centrale este doar zgomot în acest moment, piața fiind ferm și aproape exclusiv concentrată pe cât de mult vor crește ratele pe piețele dezvoltate și cât timp vor rămâne la aceste vârfuri", a declarat Michael Brown, strategul șef al CaxtonFX.

"Mesajul Fed de miercuri a fost clar, că ratele vor fi mai mari decât estimările pieței, iar politica va rămâne restrictivă pentru o perioadă prelungită de timp, probabil până în 2023. În acest mediu, este aproape imposibil să păstrezi acțiuni sau să vrei să cumperi titluri de Trezorerie, prin urmare, vânzarea ambelor nu este o surpriză și ar trebui să continue."

În condițiile în care ratele americane vor crește mai rapid și vor rămâne ridicate pentru mai mult timp, dolarul a atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii , în timp ce randamentele la titlurile de referință ale Trezoreriei SUA pe 10 ani au crescut vertiginos, deoarece investitorii au renunțat la activele sensibile la inflație, precum obligațiunile.

Euro și yenul au scăzut joi la minimele ultimilor 20 de ani, până când autoritățile japoneze au intervenit pe piață pentru prima dată din 1998 pentru a cumpăra yeni și a opri deprecierea. Ultima dată, yenul a fost stabil la 142,29 pentru un dolar și se îndrepta spre cea mai bună săptămână din mai bine de o lună, dar puțini sunt cei care cred că această evoluție va dura.

Aurul a fost sub presiune, în special în cursul acestui trimestru, pe măsură ce randamentele au crescut. Ultima dată a scăzut cu 0,1%, în jurul valorii de 1.667 dolari pe uncie, la cel mai slab nivel din ultimii doi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.