Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal dat de Bușoi, înaintea ședinței BEX: 'În PNL există și alte opțiuni pentru funcția de prim-ministru'

Facebook
Cristian Busoi

Vicepreședintele PNL Cristian Bușoi a declarat joi la RFI că dacă varianta Florin Cîțu-premier nu este acceptată de PSD, atunci „trebuie văzute și alte opțiuni” pentru că sunt și mai multe nume în partid care ar putea ocupa funcția. Biroul Executiv al PNL se va reuni în şedinţă, joi, la ora 14,00, în sistem de videoconferinţă, potrivit unor surse politice.

Negocierile dintre PNL și PSD pentru formarea coaliției s-au blocat în numele premierului. PSD îl propune pe Marcel Ciolacu, Florin Cîțu susține că el este propunerea PNL, variantă neagreată de social-democrați. Cele două formațiuni încă nu s-au înțeles care dintre ele va deține prima șefia Guvernului, într-o variantă de premier prin rotație.

Cristian Bușoi spune că e normal ca președintele unui partid să fie și premier, dar dacă varianta nu este acceptată, trebuie găsite alte soluții:

„E o discuție pe care PNL o va avea, cred, chiar astăzi, la ora 14 a fost convocat un Birou Executiv. E normal, e natural și până la urmă e și cel mai lucrativ și cel mai eficient ca președintele unui partid să fie și premier, pentru că atunci decizia se poate implementa mult mai rapid, există o legitimitate și o forță politică mult mai puternică a premierului. Dar evident că dacă acest lucru nu este posibil, nu este acceptat de cei cu care facem guvernarea, trebuie văzute și alte opțiuni, mai ales că sunt în PNL și alte opțiuni pentru funcția de prim-ministru. Știți bine că a existat o decizie a PNL de a-l nominaliza pe domnul Ciucă, e adevărat, pentru un Guvern minoritar cu UDMR, dar oricând domnia sa poate fi o variantă foarte bună pentru poziția de prim-ministru (...). Nu există în acest moment o încăpățânare a PNL care să ducă la prelungirea și mai mult a situației de interimat în care se află guvernarea în România".

Întrebat dacă e normal ca soarta guvernării și a țării să depindă de orgoliile lui Florin Cîțu, vicepreședintele PNL a răspuns:

„Nu cred că e vorba de orgolii sau de încăpățânare la domnul Cîțu. În mod evident și domnia sa consideră că cea mai bună și cea mai eficientă formulă în care ar putea funcționa un Guvern este ca președintele unuia dintre partidele din coaliție să fie și prim-ministru, pentru că în acel moment nu mai există nici un fel de problemă de competiție internă în acel partid. Dar evident, până la urmă, există și tehnici de negociere, există și anumite condiții și PSD este un partid care are foarte multă experiență în acest gen de negociere și încearcă să-și maximizeze poziția, dar dacă e clar și ni se spune răspicat că această variantă nu este posibilă, vă asigur că în PNL vorbim de o echipă și de o responsabilitate comună și în mod evident, o majoritate poate decide. Și doi: domnul Cîțu cu siguranță are toată deschiderea pentru a găsi Partidul Național Liberal și alte soluții".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.