Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Buşoi (PNL): În 2018, PSD secătuiește Sănătatea de resurse

cristian busoi

Vicepreședintele PNL pentru Sănătate, Muncă, Familie și Protecție Socială, Cristian Buşoi, desfiinţează alocarea bugetară pe care Guvernul a pregătit-o pentru Sănătate în 2018. Liberalul susţine într-un comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO că "promisiunile din programul de guvernare sunt praf, iar Ministerul asistă la distrugerea Sănătății".

Citeşte şi: Gigi Becali, PRIMA REACŢIE după ce a aflat că FCSB o va înfrunta pe Lazio: 'Merg pe mâna lui Dumnezeu...'

"Alocarea bugetară pentru Sănătate în 2018 dă măsura distrugerii care va continua în domeniul Sănătății din cauza lipsei resurselor, a dezinteresului pentru investiții și absenței unei gândiri despre acțiuni prioritare.

1. Nu există o gândire care să sprijine construcția și dezvoltarea infrastructurii sanitare. Creșterea firavă este direcționată strict pe acoperirea creșterilor salariale.

2. Se confirmă că promisiunile din campanie au fost mincinoase: spitalele regionale și marele spital - cu 2500 de paturi şi 3000 de medici promis de Liviu Dragnea nici măcar nu sunt bugetate pe credite de angajament.

3. Accesul la medicamente va rămâne deficitar. Nu se alocă nimic pentru spitale în ceea ce privește medicamentele și materialele sanitare.

4. Programele de sănătate: oncologia, hemofilia, boli rare etc. sunt subfinanțate și nu se alocă nimic în plus pentru medicina de familie.

PNL va depune amendamente, deși, după cum s-a dovedit, PSD a transformat dezbaterea parlamentară într-un simulacru de dezbatere, o chestiune formală care consfințește, în fapt, propunerile majorității parlamentare.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Ghiţă SCAPĂ de încă un dosar. Procurorii de la Parchetul General au decis CLASAREA

Considerăm că se impun de urgență următoarele modificări în ceea ce privește alocarea pentru 2018 în domeniul Sănătății:

1. La capitolul privind transferurile de capital, PNL propune o creștere de la 27 milioane la 250 milioane RON - măcar la nivelul anului 2016.

Justificare: spitalele din România suferă din pricina lipsei dotărilor minimale și a lipsei reparațiilor necesare desfășurării actului medical în condiții decente.

2. Bugetarea de urgență a celor 5 spitale regionale, altele decât cele 3 finanțate din fonduri europene, care nici măcar acestea nu sunt considerate o prioritate de actualul Guvern.

Justificare: în programul de guvernare, PSD a promis construirea a 8 spitale regionale, 3 pe fonduri europene. Nu numai că nu s-au construit, dar cele fără fonduri europene nici măcar nu se bugetează prin credite de angajament.

Citeşte şi: Medicii au făcut anunţul OFICIAL. De ce a ajuns Arşinel la spital şi ce prognostic au specialiştii

3. Creșterea alocării pentru medicamente pentru boli cronice în programele naționale de la 3,099 mld RON la 3,2 mld RON. Sursa: creșterea bugetului general CNAS.

Justificare: în cadrul programelor naționale de Sănătate există exemple clare de acces necorespunzător la tratament (mai ales la oncologie, boli rare și hemofilie), cu liste de așteptare pentru unele tratamente.

4. Creșterea bugetului alocat medicinei de familie de la 1,769 mld RON, la cel puțin 2 mld RON la începutul anului, cu menținerea ca prioritate de creștere ulterioară la rectificările bugetare.

Sursa creșterea bugetului general CNAS.

Justificare: medicii de familie nu au primit nicio creștere semnificativă în condițiile în care sunt sufocați din punct de vedere financiar și birocratic; medicina de familie trebuie sprijinită pentru a degreva spitalele de acele cazuri care pot fi tratate în medicina primara și medicii de familie trebuie încurajați să desfășoare activități de informare și prevenție.

5. Creștere bugetului alocat asistenței medicale clinice de la 1,012 mld RON, la 1,25 mld RON. Sursa : creșterea bugetului general CNAS.

Justificare: medicina clinică în ambulatoriu trebuie mai bine finanțată și dezvoltată pentru a putea rezolva o bună parte din cazurile care, astăzi, în mod nejustificat, aglomerează spitalele.", susţine Cristian Buşoi.

Citeşte şi: Tudorel Toader anunţă PRIMELE MĂSURI după protestul din penitenciare. Ce a hotărât ministrul .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.