Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Butoiul cu pulbere al Europei s-ar putea reaprinde - Bosnia este în pericol să se rupă în două iar pespectiva războiului este foarte reală

serbia croatia bosnia muntenegru slovenia kosovo

Reprezentatul comunității internaționale în Bosnia avertizează că țara este în pericol iminent de divizare și că există perspective "foarte reale" de întoarcere la conflict.

Într-un raport către ONU văzut de The Guardian, Christian Schmidt, Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina, spune că dacă separatiștii sârbi își duc la îndeplinire amenințarea de a-și recrea propria armată, împărțind forțele armate naționale în două, vor trebui trimise înapoi mai multe trupe de menținere a păcii pentru ca situația să nu evolueze într-un nou război.

Activitatea de menținere a păcii în Bosnia este în prezent în sarcina unei forțele reziduale a UE (Eufor), care numără 700 de oameni. NATO are o prezență formală și un sediu în Sarajevo. Mandatul de un an urmează să fie reînnoit săptămâna aceasta la Consiliul de Securitate al ONU, însă Rusia a amenințat să blocheze rezoluția dacă nu sunt eliminate toate referințele la un Înalt reprezentant, astfel subminând autoritatea lui Schimdt de a supraveghea aplicarea acordului de pace de la Dayton, încheiat în 1995.

Bosnia-Herţegovina, cu cele trei grupuri etnice principale ale sale - bosniaci, sârbi şi croaţi, este condusă de o administraţie foarte complexă, multietnică, în frunte cu o preşedinţie tripartită. Ţara rămâne împărţită între două regiuni în mare parte autonome: Republica Srpska (RS) dominată de sârbi şi Federaţia Bosniei şi Herţegovina (FBiH), partajată între bosniaci şi croaţi.

În primul său raport de la preluarea postului, la 1 august, Christian Schmidt, un fost ministru german, a avertizat că Bosnia se confruntă cu "cea mai mare amenințare existențială din perioada postbelică".

Liderul serbilor bosniaci, Milorad Dodik, a amenințat cu retragerea din toate instituțiile statului, inclusiv armata națională formată cu sprijin internațional în ultimii 25 de ani, și refacerea unei forțe sârbe. Pe 14 octombrie, Dodik a spus că va forța armata bosniacă să se retragă din Republica Srpska (jumătatea sârbă a Bosniei) după ce le va încercui barăcile. El a mai zis că dacă Vestul va încerca să intervină militar, are "prieteni" care i-au promis susținerea cauzei sârbești - o presupusă referire la Serbia și Rusia.

Polițiștii sârbo-bosniaci au desfășurat luna trecută un exercițiu antiterorist pe muntele Jahorina, de unde forțele sârbești au bombardat Sarajevo în asediul lung de 3 ani (1992-1995).

"Asta înseamnă secesiune fără proclamarea ei", a scris Schmidt în raportul livrat vineri secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Înaltul Reprezentant mai spune că acțiunile lui Dodik "pun în pericol nu doar pacea și stabilitatea țării și regiunii, dar - fără măsuri din partea comunității internaționale - ar putea duce la destrămarea acordului de pace de la Dayton".

Christian Schmidt a mai spus că sunt posibile ciocniri între forțele de ordine bosniace și polițiștii sârbo-bosniaci.

"Dacă forțele armate din Bosnia şi Herţegovina se separă în două sau mai multe armate, nivelul prezenței militare internaționale va trebui reevaluat", a avertizat Schmidt.

"O lipsă de reacție la situația actuală ar pune în pericol acordul de la Dayton, în timp ce instabilitatea în Bosnia și Herțegovina ar avea implicații regionale mult mai mari", a spus el. "Perspectivele unei divizări suplimentare și confictului sunt foarte reale".

Avertizările lui Înaltului Reprezentant vin în timp ce Consiliul de Securitate al ONU se pregătește să reînnoiască rezoluția prin care prelungește mandatul Eufor și NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.