Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Buzăul găzduiește primul workshop internațional dedicat geoparcurilor UNESCO: reprezentanţi din 17 ţări participă la eveniment

tinutulbuzaului.org
tinutul buzaului

Primul workshop internaţional găzduit de România la care participă reprezentanţi din 17 ţări în care există Geoparcuri UNESCO care vor discuta timp de două zile despre importanţa centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO a început marţi dimineaţă la Buzău. Experţii internaţionali vor discuta în cadrul unor ateliere urmate miercuri de câteva vizite în teren despre cum se pot pune în valoare cât mai bine bogăţiile naturale şi frumuseţea locurilor care au fost deja acreditate ca Geoparcuri UNESCO.

„Vreau să urez bun venit oaspeţilor noştri de astăzi, este un eveniment important nu doar pentru Buzău, ci pentru toată România. Suntem gazda celei de a patra ediţii a acestui workshop şi prima care se desfăşoară în România. Sunt sigur că vor urma două zile în care noi vom avea cu siguranţă ce să învăţăm de la oaspeţii noştri şi m-aş bucura ca şi ei să poată învăţa de la noi", a spus preşedintele CJ Buzău Petre Emanoil Neagu, conform news.ro.

În deschiderea workshopului profesorul universitar Alexandru Andrăşanu, preşedinte al Forumului Naţional al Geoparcurilor din România a subliniat faptul că Buzăul poate profita de expertiza experţilor internaţionali pentru a pune în valoare cât mai bine ultimul geoparc românesc acreditat de UNESCO în primăvara anului 2022.

"Este prima întâlnire din România de acest tip. Este pentru prima data când diversele desemnări UNESCO din cadrul programelor UNESCO se întâlnesc în România. Avem două zile de vizite, de lucru intens, de schimb de idei, de cooperare, ca să putem utiliza acest simbol şi brand internaţional UNESCO , entitate pentru cultură şi pace. Programul celor două zile este împărţit în vizite de teren, prezentări, ateliere de lucru, astfel încât expertizele partenerilor să ajute să obţinem rezultate şi să ne gândim la o strategie, pentru a avea o idee coerentă despre ce înseamnă patrimoniu desemnat de

UNESCO şi cum să îl folosim eficient astfel încât să deschidem parteneriate, să ajutăm oamenii şi să dezvoltăm turismul", a spus Alexandru Andrăşanu.

La deschiderea evenimentului a participat si managerul Institutului Naţional al Patrimoniului(I.N.P.), Oana Zaharia care a declarat că instituţia pe care o reprezintă va ajuta prin intermediul experţilor pe care îi are autorităţile locale şi pe toţi cei implicaţi în administrarea Geoparcului Ţinutul Buzăului să reuşească să pună cât mai bine în valoare din punct de vedere educaţional patrimoniul existent.

"Institutul Naţional al Patrimoniului susţine acest eveniment şi vom ajuta, prin experţii pe care îi avem, autorităţile locale şi actorii implicaţi să reuşească în a exploata aceste minuni pe care le avem în România. Buzăul este un exemplu extraordinar, autoritatea publică a înţeles că patrimoniul trebuie exploatat din punct de vedere educaţional, cercetare, dar în primul rând tandemul între patrimoniu şi turism aduce plus valoare atât financiar, cât şi social. Societatea civilă, autoritatea publica locală sau centrală trebuie să lucreze împreună, să mergem împreună, avem acelaşi scop, vom pune umărul pentru a putea promova şi exploata patrimonial aceste locuri", a spus Oana Zaharia manager I.N.P..

La rândul său secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban a mulţumit reprezentanţilor Biroului Regional al UNESCO de la Veneţia pentru că au ales Buzăul pentru desfăşurarea acestui eveniment dar şi reprezentanţilor CJ Buzău pentru că au înţeles să ajute comunităţile din Ţinutul Buzăului să fie cunoscute.

„Aş vrea să mulţumesc în mod special oamenilor din CJ Buzău dar mai ales celui care a înţeles într-o manieră strategică şi vizionară ce înseamnă să dai ţinutului tău o semnificaţie internaţională şi ce înseamnă să ajuţi comunităţile să fie cunoscute şi să colaboreze. Mulţumesc de asemenea Biroului Regional UNESCO de la Veneţia, biroul pentru Europa care au făcut această alegere(nr. de a desfăşura acest workshop la Buzău) nu doar pe flerul dumnealor ci pentru că echipa domnului Andrăşanu este una de excepţie şi pentru că ceea ce încercăm în aceste două zile aici este să punem la dispoziţia specialiştilor capacitatea de a comunica între ei dar şi de a comunica la rândul lor către ceilalţi care nu sunt specialişti pentru bunăstarea oamenilor", a spus Madlen Şerban Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.