Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR: 'Nu putem să nu constatăm prestaţia foarte slabă a Ministerului de Externe'

sigla UDMR
UDMR

Senatorul UDMR Novak Csaba a declarat marţi că formaţiunea sa este de acord cu majoritatea obiecţiilor formulate în moţiunea simplă prin care se cerea demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, potrivit agerpres.ro.

"Citind textul moţiunii simple am constatat că UDMR e de acord cu majoritatea obiecţiilor formulate. Este evident că în deceniile trecute politica externă a fost punctul forte al politicii româneşti, cea mai mare realizare fiind aderarea la NATO şi UE. După îndeplinirea acestor obiective majore, politica externă a României nu s-a mai ridicat la nivelul acestor perioade, mai mult, a intrat într-un declin. În acelaşi timp, nu putem să nu constatăm prestaţia foarte slabă a Ministerului de Externe, în gestionarea atribuţiilor care provin din preşedinţia Consiliului UE. În timp ce alte ţări europene au reuşit să impună priorităţi strategice în timpul preşedinţiei, în momentul de faţă se pare că România a ratat această şansă, mai ales în privinţa obiectivului major de aderare la spaţiul Schengen", a spus Novak Csaba, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii.

Citește și: Opoziția dă foc Guvernului PSD-ALDE! Dovada că Executivul pregătește concedieri și tăieri de salarii

El a apreciat că Ministerul de Externe a dat dovadă de ''neseriozitate şi neprofesionalism" în pregătirea alegerilor în străinătate.

"Semnatarii acestei moţiuni au atras atenţia asupra unei probleme foarte grave - pregătirea necorespunzătoare a procesului electoral din străinătate, motiv pentru care un număr mare de cetăţeni români din străinatate nu şi-au putut exercita dreptul la vot. Considerăm ca Ministerul de Externe a dat dovadă de neseriozitate şi neprofesionalism. Comunitatea maghiară este stupefiată de modul în care MAE a gestionat situaţia cimitirului din Valea Uzului, raportându-se cu indiferenţă. Condamnăm în acelaşi timp refuzul ministerului de a purta un dialog în spiritul parteneriatului strategic cu partea ungară în vederea soluţionării acestei situaţii. Analizând aspectele menţionate, UDMR sprijină adoptarea moţiunii", a spus Novak Csaba.

Citește și: Eugen Teodorovici reacționează după publicarea unui document bombă: Nu există reduceri de personal. Avem bani suficienți

În replică, ministrul Teodor Meleşcanu, referindu-se la preşedinţia română a Consiliului UE, a spus: "Într-o sută de zile, România, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, a rezolvat un număr de 90 de dosare, timp în care alte ţări, în intervalul de 6 luni, fără alegeri parlamentare europene, au realizat jumătate din ce-am făcut noi".

Moţiunea simplă "26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!", iniţiată de 34 de senatori PNL, USR şi PMP, a fost respinsă marţi de Senat.

În favoarea acesteia au votat 37 de senatori şi 69 au fost împotrivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.