Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cacealmaua abrogării pensiilor speciale: Proiectul e atacabil la CCR

Facebook
nasui pensii speciale

Proiectul privind abrogarea pensiilor speciale, adoptat marţi de Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, riscă să fie atacat la Curtea Constituţională din cauza eliminării pensiilor magistraţilor, a declarat deputatul USR Cristian Seidler potrivit Agerpres

"PSD a făcut practic o cacealma din abrogarea pensiilor speciale. De ce spun asta? Pentru că nu au luat în considerare proiectul USR. S-a mers pe proiectul PNL. Diferenţa specifică fiind pensiile de serviciu ale magistraţilor. Curtea Constituţională a spus foarte clar că eventuala abrogare a acestora este neconstituţională. De aceea, o lege care abrogă pensiile de serviciu ale magistraţilor urmează să fie încă o dată, în mod evident, neconstituţională. Vom încerca să reversăm mâine acest lucru, în şedinţa de plen, dar, din câte am văzut, din votul de astăzi de la comisie, există şanse foarte mici în acest sens", a arătat deputatul USR, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei comisiei.

Citește și: Guvernul taie în carne vie: un val uriaș de bugetari pleacă din sistem. Se ÎNGHEAȚĂ salariile demnitarilor

În opinia sa, PSD "a făcut intenţionat şi în mod ipocrit" o lege care să fie atacabilă la Curtea Constituţională.

"Ne-au şi spus acest lucru, de altfel, din comunicarea anterioară discuţiei din comisie. În plus, pentru a încerca să amestece nedreptăţi cu chestiuni absolut normale, PSD a inclus în această lege de abrogare inclusiv indemnizaţii de merit pentru sportivi olimpici, de exemplu, şi care nu se referă la pensie. Nu este pensie pentru că nu este legată de vârsta de pensionare. Au amestecat totul, ca să reuşească din punct de vedere tehnic, de fapt, să oprească eventuala abrogare a pensiilor speciale. Cât despre plafonarea pensiilor speciale - acele pensii nesimţite - nici măcar nu s-a luat în discuţie astăzi", a spus Seidler.

În ceea ce priveşte dublarea alocaţiilor, deputatul a declarat că înţelege nevoie suplimentării fondurilor respective, dar trebuie avută în vedere încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3%.

"Faptul că PSD a făcut astăzi această propunere şi nu anterior - ba chiar, anterior au votat împotrivă - demonstrează că e doar o măsură ipocrită şi tot ceea ce încearcă să facă este să aducă un deficit bugetar cât mai mare. Am întrebat, aşa cum ne cere legea, care este impactul bugetar al acestei măsuri şi răspunsul a venit din partea domnului Solomon, de la PSD: 'Vreo două miliarde'. Nu se poate legifera în România cu impact de 'vreo două miliarde'. Astea nu sunt chestiuni cu care se poate legifera serios", a spus el.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI. A fost introdus un amendament al deputatului Adrian Solomon prin care se elimină şi indemnizaţiile de merit pentru artişti şi sportivi, precum şi drepturile altor categorii profesionale.

De asemenea, cuantumul alocaţiilor pentru copii urmează să fie dublat, ajungând la 300 de lei, conform unui amendament adoptat în aceiaşi comisie, iar alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi ar urma să fie de 600 de lei. Amendamentul propus de tot de Adrian Solomon modifică OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi art. 58 alin 1 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.