Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cadavre de porci cu pestă porcină, îngropate la marginea drumului; plângere penală pentru un fermier

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

După ce cadavrele mai multor porci decedați din cauza pestei porcine africane au fost descoperite îngropate la marginea drumului în zona Nădlac, Garda de Mediu din Arad a depus o plângere penală. Autoritățile suspectează că proprietarul unei ferme, unde s-a confirmat prezența bolii, ar fi încercat să ascundă acest fapt.

Garda de Mediu a transmis printr-un comunicat că a făcut verificări în urma sesizărilor venite de la localnici şi au găsit în total 12 cadavre, îngropate în trei locuri, în şanţul de colectare a apei pluviale.

La solicitarea comisarilor de mediu, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a prelevat probe "în vederea analizării acestora sub suspiciunea că animalele din specia porcine au decedat din cauza infecţiei cu pesta porcină africana (PPA), boala de carantină".

Directorul DSVSA Arad, Marcel Roşu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că a fost confirmată prezenţa virusului la cadavre, care au fost găsite la limita teritorială dintre Nădlac şi Şeitin şi au fost dezgropate cu ajutorul Primăriei Nădlac. El a precizat că la o distanţă de aproximativ 500 de metri de cadavrele îngropate a fost confirmat recent un focar de pestă africană la o fermă.

Un fermier a încercat să ascundă maladia



"Au fost prelevate probe de la cadavre şi în urma analizelor de laborator s-a identificat virusul pestei porcine africane. Urmează ca autorităţile competente să efectueze investigaţii şi să stabilească dacă între aceste cadavre şi focarul care este în evoluţie în apropiere există o legătură directă", a declarat şeful DSVSA.

Dacă ancheta va face legătura cu proprietarul fermei, care ar fi vrut să ascundă apariţia bolii după ce i-au murit primii porci, acesta ar putea fi cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Două focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în oraşul Nădlac, iar 340 de porci au fost ucişi. Primul focar descoperit a avut şapte porci, iar al doilea, 333.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a dispus încă din luna februarie delimitarea unei zone de protecţie în Nădlac şi a unei zone de supraveghere ce cuprinde localităţile Şeitin (Arad), Igriş şi Saravale (Timiş) şi localităţile Bokeny şi Csanadpalota (Ungaria). În zona de supraveghere există ferme comerciale, la care au fost luate unele măsuri suplimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.