Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cadou de Crăciun pentru PNL. Achiziție de orgoliu pentru oamenii lui Blaga. Vezi cine achită nota de plată

Modrogan Nr.1

Liberalii  sunt pe punctul să facă  achiziție nouă pentru partid.  Și nu neapărat în  noi politicieni racolați de la alte  formațiuni. O  mai veche  problemă de orgoliu, mai ales pentru foștii democrat-liberali, este în curs de soluționare. Nu fără anumite costuri, care deși par costisitoare la prima vedere, se  dovedesc a  fi un adevărat chilipir.

Aleea Modrogan din București are formă de potcoavă și închide în interiorul ei curtea unui monument istoric vechi de 103 ani, vila Filipescu-Brâncoveanu, realizată în perioada 1909 – 1915 după planurile arhitectului Roger Bolomey, în stil neoromânesc, ca reședință de vară.

Incinta cuprinde cel mai mare parc privat din București – amenajat de grădinarul belgian Guillemain - pe o zonă de mai bine de 10.000 metri pătrați, cu cinci imobile, câteva sere pentru flori, o clădire pentru corpul degardă și o fântână.

În anii '30, această reşedinţă,  afost pierdută în favoarea statului de către Constantin Basarab Brâncoveanu (1875-1967), unul dintre marii proprietari funciari ai României, văr primar cu Alexandru Filipescu.  Acesta  girase cu  respectiva proprietate mai multe împrumuturi bancare pe care însă nu le-a putut plăti la timp. În prezent, este înscris pe Lista Monumentelor Istorice, poziţia 1524, cod B-II-m-B-19227 și este  sediul Partidului Național Liberal.

Deocamdată închiriat, dar nu pentru mult timp, susțin surse din conducerea acestui partid.  Asta deoarece PNL este pe punctul de a  achiziționa acest imobil după luni bune de piedici din partea actualei guvernări și chichițe procedurale și birocratice.

"Am ajuns la o înțelegere de  achiziționare cu plata în rate eșalonate. Primele hârti au fost deja semnate, mai sunt unele aspecte încă de negociat, dar până în Crăciun, sediul va fi figura  ca proprietate a PNL", susțin surse din conducerea liberală.

Deocamdată, suma care  va fi plătită pentru cumpărarea aimobilului și  terenului adiacent este ținută la secret, dar  conform surselor noastre,  ar fi vorba de puțin peste 4 milioane de euro. Un chilipir în condițiile în care  prețul zonei pentru astfel de imobile și terenul aferent este de cel puțin câteva ori mai ridicat. Mai mult, o bună parte din  banii ce vor fi folosiți pentru plata ratelor pentru acest imobil vor proveni tot de la bugetul de stat: o parte din subvenția primită de PNL majorată prin ultimele modificări legislative operate, la peste 3,5 milioane de lei lunar numai pentru acest partid, se va duce în această direcție, la pachet cu o parte din contribuțiile sub formă de cotizații și donații primite de al membrii de partid și centralizate în contul principal al partidului, ne-au mai explicat sursele citate.

Citește și: Acuzație EXPLOZIVĂ din Parlamentul European: Guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019

Achiziționarea  sediului din Modrogan 1 este un mai  vechi vis al oamenilor lui Vasile Blaga. În  toamna lui 2013  a existat  o tentativă similară. Atunci, fostul PDL a depus o cerere la RA-APPS în acest sens. Evaluarea făcută de Regie cu privire la prețul care trebuia achitat, plus problemele financiare cu  care partidul se confrunta, a făcut ca ideea să fie abandonată, deși se cocheta inclusiv cu varianta contractării unui credit bancar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.