Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călătoriile fără vize în SUA rămân un VIS: Ambasadorul României la Washington cere să nu ne așteptăm la MIRACOLE peste noapte

andrei muraru

- Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că le-a dat asigurări investitorilor americani, pe care îi încurajează să vină în România, că Executivul de la Bucureşti este unul funcţional, iar schimbarea componenţei acestuia nu ar trebui să afecteze mediul de afaceri. Muraru a vorbit și despre ridicarea vizelor pentru SUA.

AGERPRES: La audierile din comisiile parlamentare aţi declarat că sunteţi încrezător că, până în 2024, România va fi inclusă în programul Visa Waiver. Care sunt şansele, în contextul în care o problemă este rata mare de refuz a cererilor depuse de români privind acordarea vizelor pentru Statele Unite?

Andrei Muraru: Într-adevăr, avem o rată de refuz la cererile de viză pentru şederi de scurtă durată de până la 90 de zile destul de mare - 9,41 în 2019, 10,14 anul trecut - şi suntem pe un platou de aproximativ cinci ani. Scopul nostru este să ne apropiem de 3% rată de respingere, care ne-ar putea oferi şi această perspectivă de a construi împreună cu partea americană un traseu foarte predictibil pentru momentul în care vom intra în acest program - Visa Waiver, la porţile căruia suntem de aproximativ 15 ani. Lucrăm pe două paliere: şi pe palierul executiv şi pe palierul legislativ, pentru că această legislaţie inflexibilă ţine de Congres. Suntem acum în procesul de a elabora o strategie foarte coerentă pentru a aborda administraţia americană pe aceste două paliere. În acelaşi timp, odată cu vizita ministrului român al Afacerilor Externe la Washington, anul trecut, s-a creat un grup de lucru care lucrează punctual pentru această problematică şi care s-a întâlnit deja de şase ori.

Suntem foarte încrezători că vom face paşi concreţi în acest sens. Am discutat şi cu secretarul Departamentului securităţii naţionale, Statele Unite având această experienţă foarte recentă cu Polonia şi cu Croaţia care au intrat în programul Visa Waiver. Cu cât lucrăm mai îndeaproape, cu atât vom intra mai repede în acest program. Nu vom vedea evoluţii spectaculoase peste noapte, dar rămân la convingerea ca până la finalul anului 2024 putem să avem această şansă să intrăm în acest program, fie atingând acest procent de sub 3% rată de respingere, fie obţinând această derogare din partea administraţiei americane, dacă se implementează până atunci acest program al înregistrărilor biometrice al ieşirilor din Statele Unite. Un program foarte costisitor care se implementează acum pe principalele aeroporturi americane şi care va fi finalizat în doi ani - aceasta este estimarea părţii americane - dă posibilitatea Departamentului de Stat să ceară Departamentului Securităţii Naţionale ca o ţară care deşi nu îndeplineşte acest criteriu de 3%, dar este sub 10% rată de respingere, să intre în acest program pe baza angajamentului ferm faţă de valorile transatlantice, faţă de democraţie, stat de drept - principii pe care România le respectă în fiecare dimensiune a acestui parteneriat.

AGERPRES: Ce ar putea să se facă astfel încât această rată a respingerii cererilor să fie mai mică?

Andrei Muraru: Putem să-i facem pe cetăţenii români să conştientizeze că o aplicaţie incorectă, o aplicaţie cu multe detalii inexacte reprezintă cu siguranţă o vulnerabilitate atunci când soliciţi o viză de şedere pentru scurtă durată de până la 90 de zile. Şi asta face Ministerul Afacerilor Externe: lucrează la o campanie publică de informare pentru a-i face pe români să înţeleagă cum să aplice pentru aceste vize, care sunt vulnerabilităţile unei aplicaţii slabe sau incomplete şi care sunt riscurile de a aplica din nou, utilizând aceleaşi informaţii inexacte pentru o nouă viză. Sigur că această rată de respingere nu ţine în definitiv de autorităţile române, pentru că autorităţile americane sunt cele care procesează aceste aplicaţii pentru viză şi anume Homeland Security, care gestionează acest sistem, dar obligaţia noastră este de a-i face pe cetăţenii români să înţeleagă care sunt riscurile şi care sunt beneficiile de a face o aplicaţie de succes.

AGERPRES: Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său american, Joe Biden, să efectueze o vizită în Romania. Au început demersurile pentru o astfel de vizită şi când ar putea avea loc?

Andrei Muraru: Aşa cum ştiţi, nu am mai beneficiat de o vizită a unui şef de stat american din 2008, de la participarea preşedintelui George Bush la summitul NATO de la Bucureşti. Eforturi se fac în acest sens. Am reiterat această invitaţie părţii americane de câte ori am avut ocazia, fie la Departamentul de stat, fie în interacţiunile cu National Security Council, cu toate acestea, această pandemie care nu vrea să treacă evident că reprezintă un obstacol pentru orice deplasare a unui oficial fie american sau român. La anul se împlinesc 25 de ani de la inaugurarea acestui Parteneriat strategic dintre Statele Unite şi România, când preşedintele Bill Clinton a venit la Bucureşti şi când a existat acest schimb de scrisori între secretarul de stat Madeleine Albright, de la acel moment, şi ministrul de Externe român de la acea vreme. Nici nu ne gândim să nu onorăm într-un fel cu totul şi cu totul aparte această aniversare. Şi aici avem două opţiuni: fie o vizită a preşedintelui american la Bucureşti, fie o vizită a preşedintelui României la Washington. Oricare dintre ele se va finaliza mai repede va reprezenta, fără doar şi poate, un mare beneficiu pentru relaţiile bilaterale şi pentru acest Parteneriat Strategic care este la cel mai înalt nivel în acest moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.