Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcule DEVASTATOARE pentru românii cu credite. Cum influenţează cursul de schimb şi ROBOR ratele

economica.net
calcule finante

Românii cu credite primesc lovitură după lovitură. Creșterile din ultima perioadă a ROBOR-ului au influențat ratele creditelor în lei deținute de români, iar începând cu luna septembrie, clienții băncilor au început să plătească mai mult la creditele contractate.

Citeşte şi: OFICIAL - Cum MOTIVEAZĂ magistraţii avizul negativ pe Legile Justiţiei

Pe lângă creșterile accelerate de ROBOR, care intră în componența dobânzilor variabile la creditele în lei, și evoluția cursului valutar are un rol important pentru românii care vor să își achiziționeze o casă, deoarece prețurile imobilelor sunt exprimate în euro.

Jurnaliştii FinZoom au realizat, în acest sens, o simulare de calcul pentru un credit de 50.000 euro (225.000 lei – la un curs de schimb de 4,5 lei) pe 30 ani. În exemplu s-a luat în calcul o dobândă formată din ROBOR la 3 luni  + 3,05% şi un comision de analiză dosar de 500 lei.

Potrivit calculelor, pentru un astfel de credit ipotecar, la care Robor 3M s-a actualizat în luna august şi apoi în luna noiembrie, creşterea se ridică la aproape 15%, consumatorul plătind acum o rată lunară cu aproximativ 160 lei mai mare decât acum 3 luni.

Pe fondul tensiunilor care au marcat adoptarea noului cod fiscal și a dezechilibrului balanței comerciale, leul a devenit tot mai slab, iar pe 13 noiembrie, Banca Națională a României (BNR) a anunțat un maxim istoric pentru cursul de schimb euro/leu, de 4,6495 lei pentru un euro.

În funcție de evoluția cursului de schimb, valoarea creditului contractat se schimbă, astfel că pentru aceeași valoare în euro ajungem să plătim mai mult.

Astfel, dacă alegeam să contractăm un credit de 50.000 euro (echivalent în lei) în luna august, ne îndatoram cu 4.525 lei, mai puțin decât în luna noiembrie, cu o rată lunară mai mică cu 185 lei, se arată în calculele efectuate de ZoomFin.

Citeşte şi: DEZVĂLUIRI - Lovitură după lovitură în MAI. Scandalurile care zguduie din temelii ministerul (presă) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.