Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcule, mutări, rumori și zvonuri - Rezistă Coaliția PSD-PNL-UDMR? Se schimbă premierul? Ce spun calculele interne

sah strategie surse

Anul 2023 aduce o premieră în politica românească. Vom avea o rotativă consimțită la guvernare între PNL și PSD. Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, ar urma să își depună mandatul, iar el să fie preluat din mers de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Acest lucru ar trebui să se întâmple în luna Mai, cu respectarea tuturor procedurilor constituționale care însoțesc un asemenea prilej. Potrivit protocolului politic semnat cu ocazia constituirii Coaliției PNL-PSD-UDMR, partidul care are premierul nu va avea ministerele Finanțelor, Transporturilor și Secretariatul General al Guvernului. Prin urmare, dacă rotativa se va face strict conform Protocolului, PSD va ceda spre PNL Transporturile, Finanțele, o poziție de vicepremier și SGG, urmând să preia Fondurile Europene, Justiția și șefia Cancelariei premierului.

Numai că prima târguială ar putea să nu semene cu a doua. Miniștrii aflați pe funcții de ambele părți și-au făcut între timp multe proiecte, și-au pus amprenta asupra lor și, prin urmare, și-ar dori să continue.

Ar trebui deci împăcate prevederile stricte ale Protocolului cu ambițiile politice din PSD și PNL + calculele cu privire la anul electoral 2024 și cum avantajează toate cele 3 părți semnatare (pentru că sunt discuții serioase și cu unul sau două dintre portofoliile deținute de UDMR).

Surse politice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că în aceste zile au fost și vor mai fi tot felul de întâlniri politice neoficiale de ambele părți, pentru a decide direcțiile politice ale anilor 2023 și 2024. Se intră în febra alegerilor și asta își va pune serios amprenta asupra activității și retoricii politice.

De ambele părți, PSD și PNL, sunt cel puțin trei școli de gândire.

Să le luăm pe rând:

De partea PNL:

1. Coaliția continuă și PNL preia, conform Protocolului, Finanțele, Transporturile, o poziție de vicepremier și SGG-ul și va ceda Justiția, Fondurile Europene și șefia Cancelariei premierului.

În acest caz, lucrurile ar fi relativ simple. Vor exista ceva discuții despre cine ar urma să preia portofoliile-cheie ale Finanțelor și Transporturilor. Deja ministrul Comunicațiilor și președinte al PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a lansat pe surse că în proporție de 90% el va prelua Finanțele și își face și campanie intensă printre liderii partidului. El speră ca din această funcție să fie bine poziționat pentru candidatura la Primăria Sectorului 1. Nimeni nu știe însă ce se va întâmpla cu Campania de digitalizare a aparatului de stat cu care s-a împăunat în ultimele luni.

Sunt zvonuri potrivit cărora actualul ministru de Interne și secretar general al PNL, Lucian Bode, să revină la Transporturi și să lase locul liber pentru un alt coleg.

Nu este exclus ca unii dintre parlamentarii vocali ai partidului sau/și lideri centrali cu greutate să își dorească să intre în noua garnitură guvernamentală pentru a da greutate politică acțiunilor în perspectiva lui 2024.

Un alt zvon se referă la Secretariatul General al Guvernului, care ar putea fi transformat în minister tocmai pentru a putea fi ocupat de unul din importanții parlamentari ai partidului, dar asta depinde și de negocierile cu PSD.

2. Liberalii să încerce să îl păstreze pe Nicolae Ciucă în fruntea guvernului, motivând cu situația precară de securitate din regiune.

Până acum, public, PSD a exclus să fie de acord cu o asemenea variantă, dar în cazul în care va fi nevoit/va accepta o asemenea variantă, va cere la schimb mai multe poziții deținute acum de PNL. În acest caz rămâne de văzut cât de mare și cât de dispuși vor fi liberalii să plătească prețul cerut de social-democrați.

3. Ieșirea de la guvernare.

Este o discuție ipotetică, dar este prinsă în scenariile posibile. S-ar putea lua o asemenea decizie doar după ce PSD preia guvernul și PNL nu reușește să își impună oamenii și proiectele. Sunt destui liberali care susțin că scorul de la europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale va depinde direct de felul în care PSD-ul e pus la punct în perioada când va avea premierul.

O ieșire a PNL de la guvernare ar lăsa la Palatul Victoria un guvern minoritar.

De partea PSD lucrurile se văd cam din aceleași perspective:

1. Coaliția continuă și PSD va ceda un post de vicepremier, Finanțele, Transporturile și SGG spre PNL și va prelua șefia Cancelariei premierului, Justiția și Fondurile Europene.

În aceste condiții actualul titular de la Transporturi, Sorin Grindeanu, ar vrea să preia de la șeful său de partid președinția Camerei Deputaților. Evident că în acest caz este nevoie și de acordul celorlalți lideri PSD.

O altă problemă va fi la portofoliul Justiției, de care PSD cam fuge. Nu e un minister de bun augur pentru social-democrați și nici doritori nu prea sunt. Dacă va ajunge în curtea PSD, l-am putea vedea din nou ministru pe Robert Cazanciuc. Nu e exclusă nici varianta Titus Corlățean.

Pe de altă parte, nu ar mira pe nimeni dacă Fondurile Europene ar rămâne la PNL, pentru că actualul titular, Marcel Boloș, a fost lăudat la scenă deschisă de viitorul premier, Marcel Ciolacu.

2. Renegocierea Protocolului de constituire al Coaliței.

Discuția este de ceva vreme, PNL-ul oficial a exclus-o, dar asta ar însemna câteva reglaje. În primul rând miniștrii PSD ar urma să își păstreze portofoliile, iar liberalilor să li se ofere compensații.

Discuții neoficiale și neangajante în acest sens au fost duse, dar nu se cunoaște un rezultat oficial al lor.

3. PSD se retrage de la guvernare.

Aici sunt cel puțin două puncte de vedere:

Pe de o parte, este o variantă agreată de o tabără a social-democraților, care vor un joc foarte pragmatic în apropierea alegerilor.

Pe de altă parte, se ia în considerare varianta și a fost expusă chiar și public de președintele Marcel Ciolacu, dacă liberalii insistă să păstreze poziția de premier.

Și în acest caz, la Palatul Victoria ar rămâne un guvern minoritar... chiar ultraminoritar, care practic nu ar putea trece nimic prin Parlament.

Evident că discuțiile sunt în toi. Multe întrebări, puține răspunsuri... Deocamdată există un Protocol și cel puțin declarativ toate părțile susțin că îl vor respecta. Nu trebuie însă să uităm de surprizele de care politica românească e plină – mai ales că în acest caz avem de-a face cu o Premieră – un schimb de prim-miniștri voluntar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.