Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcule şi negocieri înaintea moţiunii de cenzură: Guvernul Sorin Grindeanu, 'pe muchie de cuţit'

Guvernul Romaniei
sorin grindeanu guvern

Mai sunt doar câteva ore până când coaliţia PSD-ALDE va citi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Sorin Grindeanu. Premierul nu a vrut să-şi dea demisia aşa că s-a ajuns la o criză fără precedent. Acum, se fac calcule, negocieri, iar soarta actualului Executiv este pe muchie de cuţit. Sunt necesare 233 de voturi, iar coaliția PSD-ALDE are 247 de parlamentari. Însă tabăra premierului spune că a convins cel puțin 15 oameni să nu se prezinte la vot, conform Digi 24.

Parlamentarii PSD și ALDE sunt convocați duminică după-amiază pentru semnarea, depunerea și citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16:00, ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16:30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură.

Pentru depunerea moțiunii este nevoie de 116 semnături, întrucât, conform Constituției, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de o pătrime din numărul total al senatorilor și deputaților. Potrivit site-urilor Camerei Deputaților și Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleși care fac parte din coaliția de guvernare. În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați. Pe de altă parte, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu nu ar putea fi citită, duminică, în Parlament din motive procedurale, susţin surse apropiate prim-ministrului, pentru că textul moţiunii trebuie trimis la data depunerii şi către Executiv, iar Registratura este închisă în week-end. Premierul ar putea să nu vină la citirea moţiunii dacă totuşi se va întâmpla acest lucru duminică, invocând nerespectarea procedurii.

247 de parlamentari are coaliţia PSD-ALDE. 233 de voturi sunt suficiente pentru a-l debarca pe Sorin Grindeanu. Tabăra premierului spune, însă, că a convins cel puţin 15 oameni din partid să nu se prezinte la vot. Cât de disciplinaţi sunt aleșii puterii vom avea ocazia să vedem chiar azi. Au fost chemaţi la serviciu să asiste la citirea moţiunii de cenzură.

Partidul Social Democrat se pregăteşte să îi sancţioneze drastic pe cei care prin comportamentul lor susţin păstrarea în funcţie a lui Sorin Grindeanu. „Toţi acei parlamentari PSD care nu votează şi care fac parte şi susţin acest Guvern să fie excluşi. Eu personal i-am sunat pe cei pe care i-aţi prezentat că nu vin, că nu votează şi toţi au confirmat că este o dezinformare”, a spus Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaților.

Adversarii lui Liviu Dragnea îl contrazic pe Florin Iordache. Europarlamentarul Cătălin Ivan scrie că „în acest moment sunt cinsprezece deputaţi şi senatori PSD din Moldova şi nu numai, cu care am vorbit doar eu, care nu vor vota moţiunea”. Senatorul Robert Cazanciuc, deşi este considerat un apropiat al lui Victor Ponta, aflat acum în tabăra lui Sorin Grindeanu, spune ferm că susţine moţiunea colegilor săi. „Cred în continuare că o moţiune de cenzură e soluţia legală, dar cred că demisia de onoare este gestul pe care de la toți membrii de partid de care vorbea domnul Grindeanu îl așteaptă de la domnia sa”, a spus Robert Cazanciuc. „Sorin Grindeanu a uitat de partidul şi de conducerea CEX care l-a sustinut. Atenţia lui a fost în altă direcţie, ceea ce îl face un prim-ministru care se ține de scaun”, a spus Viorica Băncilă, europarlamentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.