Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calculele `greșite` ale Occidentului cu privire la arsenalul rusesc pe cale să se epuizeze

Menafn
racheta Kh-101

Toată lumea se întreabă îngrozită: când se vor epuiza rachetele lui Putin? Raidurile, care au devenit deja zilnice împotriva infrastructurilor energetice ucrainene, au deja ceva apocaliptic. E clar că nu e posibil să-ți bagi nasul în arsenalul lui Putin, dar, analizând datele, se pare că multe estimări ale Pentagonului și ale serviciilor secrete britanice sunt cel puțin prezumtive.

În septembrie, analiștii anglo-americani au prezis o cvasi-epuizare a celui mai modern arsenal rusesc. Cu toate acestea, de la mijlocul lunii noiembrie, generalul Surovikin și-a permis să declanșeze o adevărată campanie strategică, pe cât de întârziată, pe atât de masivă, relatează Avvenire preluat de Rador.

Numai pe 16 decembrie a ordonat lansarea simultană a 60-76 de rachete. Unele (Kh-101) sunt foarte noi și greu de depistat. Continuă să lanseze chiar și Kalibr, rachete despre care se spunea că s-ar fi epuizat deja din luna iunie. Adevărul este că înainte de război, Moscova a stocat cel puțin 5.000 de arme de precizie. În zece luni nu a folosit mai mult de 70%. Un procent destul de mare pentru o așa-zisă operațiune ''limitată''.

Industria militară rusă poate produce până la 300 de rachete pe an, în funcție de modele. Galvanizată de războiul aflat în desfășurare, a accelerat, absorbind lecțiile conflictului și favorizând transportatoarele semibalistice și hipersonice, mai puţin detectabile de mijloacele antiaeriene.

Ceea ce mulți analiști anglo-saxoni uită probabil este că fabricile de război rusești sunt nişte prerii nesfârșite, în care lucrează  2,5-3 milioane de oameni, ceea ce înseamnă 20% din industria națională. Deși embargoul occidental afectează multe sectoare, cel al  rachetelor depinde mai puțin de electronica de ultimă oră. Chiar și vectorii cei mai avansați sunt simpli. Au electronice interschimbabile. De parcă nu ar fi de ajuns, rușii au ocolit cu măiestrie sancțiunile. Şi dat fiind că pregătesc invazia încă de pe vremea Euromaidanului (2014), au stocat semiconductori, giroscoape laser și microcipuri.

În urmă cu câteva zile, agenția de presă Reuters a pus negru pe alb un studiu care documentează și un trafic clandestin extrem de intens. Multe componente interzise continuă să sosească din Asia și Turcia, triangulațiile fiind acoperite de companiile de monitorizare.

Şi mai este ceva: Kremlinul a moștenit de la imperiu un număr imens de rachete, învechite și inexacte, însă mereu utile. Are cel puțin 7.000 și a dat dovadă şi de inventivitate, transformând rachetele de croazieră antinavă și portavioanele antiaeriene în arme pentru bombardamentele terestre. Prin modificarea rachetelor și mai vechi, s-a ajuns la o potențială rezervă de 28.000 de muniții.

Serviciile secrete nu au oferit date în acest sens, dar se pare că până și cele mai învechite rachete au devenit dintr-odată balistice. Se pare că acest lucru s-ar fi întâmplat deja pentru 5V55 și nu este o veste bună, deoarece acestea zboară de 5,5 ori mai repede decât sunetul și nu sunt interceptabile.

Lovesc la peste 100 de kilometri depărtare. Dacă informațiile ar fi adevărate, s-ar deschide scenarii tragice, pentru că aceeași procedură s-ar putea aplica și la alte instrumente de război, oferindu-le măcelarilor ruși o rezervă teoretică de zeci de mii de vectori. Aşa că, din păcate, nu sunt prea multe şanse ca războiul să se termine din cauza epuizării capacităţilor militare ruse.

A sosit timpul ca și Occidentul să ia act de acest lucru şi să meargă cât mai mult posibil în direcţia negocierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.