Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căldură toridă pentru priveghiul Papei la Lisabona. Aproximativ 1,5 milioane de pelerini au participat la rugăciunea Suveranului pontif

Mediafax
papa francisc

Aproximativ 1,5 milioane de tineri au înfruntat căldura toridă, sâmbătă, în Tejo Park din Lisabona, la Veghea de Ziua Mondială a Tineretului a Papei Francisc. Ei au venit pentru rugăciunea de seară şi pentru slujba de adio de duminică dimineaţa, scrie AP.

Cu toate acestea, Papa Francisc a făcut doar scurte afirmaţii în faţa lor şi a renunţat la discursul pregătit pentru a patra oară în două zile. În schimb, Suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a ţinut o discuţie animată, de 10 minute, în limba sa maternă, despre călătoria împreună şi ajutorul reciproc. „Fără teamă, mulţumesc, ciao!”, a spus el la final.

Temperaturile au urcat până la 38 de grade Celsius, sâmbătă, la Lisabona, şi sunt prognozate să atingă 40 de grade Celsius duminică. Căldura i-a forţat pe pelerini să se adăpostească sub umbrele improvizate din pânze de plastic legate între coşurile de gunoi pe câmpul altfel expus de pe marginea râului Tagus.

Participanţii au format cozi lungi pentru a-şi umple sticlele de apă de la ceea ce organizatorii au spus că sunt peste 400 de robinete în jurul terenului.

Oamenii au sosit pe jos din toate părţile oraşului pentru unul dintre cele mai importante momente liturgice ale festivalului tinerilor catolici. Citând organizatorii locali, Vaticanul a declarat că aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost prezente.

Lan Young Modesta Cheong, o pelerină din Coreea de Sud, a declarat că era foarte cald, dar grupul ei s-a folosit de coşurile de gunoi pentru a crea umbră.

„La început nu ne-am simţit prea bine cu ele pentru că sunt murdare şi miros urât, dar la un moment dat au devenit cortul nostru, este un fel de miracol şi pentru mine este un pic spiritul Zilei Mondiale a Tineretului”, a spus ea. „Am început să folosim un lucru inutil şi murdar pentru a evita căldura şi toate aceste dificultăţi”.

Papa Francisc a oficiat priveghiul de seară, după ce şi-a petrecut dimineaţa la sanctuarul catolic din Fatima.

Acolo, el a renunţat la discursul pregătit şi la o rugăciune pentru pace. Se aştepta ca rugăciunea să fie un punct culminant al vizitei sale la Fatima.

În schimb, Papa Francisc „s-a rugat în tăcere pentru pace, cu durere”, în timp ce a meditat o perioadă lungă de timp în faţa unei statui a Fecioarei Maria, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni. Iar Vaticanul a postat ulterior rugăciunea pe platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Aproximativ 200.000 de persoane au participat la vizita papei la Fatima, împânzind esplanada centrală. Incendiile din apropiere au făcut ca cerul să devină negru.

„Suntem aici cu mare bucurie”, a declarat Maria Florido, o spaniolă în vârstă de 24 de ani care l-a văzut pe Francisc şi la Lisabona. „Ne-am trezit foarte devreme pentru a veni aici şi a-l vedea pe papă... şi suntem foarte entuziasmaţi”.

Povestea Fatimei datează din 1917, când, potrivit tradiţiei, fraţii portughezi Francisco şi Jacinta Marto şi verişoara lor Lucia au spus că Fecioara Maria le-a apărut de şase ori şi le-a încredinţat trei secrete. Primele două descriau o imagine apocaliptică a iadului, prevesteau sfârşitul Primului Război Mondial şi începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi prevesteau ascensiunea şi căderea comunismului sovietic.

În anul 2000, Vaticanul a dezvăluit cel de-al treilea secret mult aşteptat, descriindu-l ca fiind o prevestire a tentativei de asasinat din 13 mai 1981 împotriva Sfântului Ioan Paul al II-lea în Piaţa Sfântul Petru, care a avut loc la aniversarea viziunii iniţiale.

Potrivit scrierilor ulterioare ale Luciei, care a devenit călugăriţă şi a murit în 2005, Rusia s-ar fi convertit şi ar fi domnit pacea dacă papa şi toţi episcopii din lume ar fi consacrat Rusia "Inimii Imaculate a Mariei". Lucia a susţinut mai târziu că Ioan Paul al II-lea a împlinit această profeţie în timpul unei slujbe din 1984, chiar dacă nu a specificat niciodată Rusia în rugăciune.

Presa de la Vatican afirmase înainte de călătorie că Francisc se va ruga pentru pace în Ucraina şi în lume în timp ce se va afla la Fatima. Părea logic, având în vedere că Francisc a consacrat deja atât Rusia, cât şi Ucraina Mariei într-o rugăciune pentru pace după invazia Rusiei în Ucraina, îndeplinind în esenţă îndemnul surorii Lucia.

În rugăciunea postată pe platforma X de către contul @Pontifex, dar care nu a fost citită cu voce tare, Papa Francisc nu a numit niciuna dintre ţări, dar a consacrat Biserica şi lumea, „în special acele ţări aflate în război”, Mariei. „Deschide căi acolo unde pare că nu există”, a scris el. „Dezlegaţi încurcăturile egocentrismului şi capcanele puterii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.