Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calendarul ortodox bisericesc pentru anul 2021 a apărut și poate fi achiziționat. Noutăţi şi formate de prezentare

Basilica.ro / Mircea Florescu
calendar ortodox

Calendarul ortodox bisericesc pe anul 2021 a fost publicat și poate fi achiziționat de la pangarele bisericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, de la librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Patriarhiei Române și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează printr-un comunicat Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează Basilica.ro

Noutăți

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va avea 7 zile (22-28 iunie). O hotărâre a Sfântului Sinod prevede că „este necesară stabilirea unei perioade de minimum 7 zile pentru acest Post”.

Au fost traduse în limba română numele Sfintelor Mucenițe Sofia (Înțelepciunea), Pistis (Credința), Elpis (Nădejdea) și Agapi (Dragostea), pomenite în 17 septembrie.

Întrucât în calendar sunt doi Sfinți Cuvioși cu numele Teoctist, se precizează la cel din 4 ianuarie – Sf. Cuv. Teoctist din Sicilia, iar la cel din 3 septembrie – Sf. Cuv. Teoctist din Palestina.

S-au adăugat următorii Sfinți care au slujbă în Minei: Sf. Mc. Teodor din Perga (21 aprilie); Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont (27 mai); Sf. Cuv. Pavel din Latro (15 decembrie).

A fost înscrisă, în ziua de 24 ianuarie, Sf. Xenia din Petersburg, prin hotărârea Sfântului Sinod din 21 iulie 2020.

A fost înscris, în ziua de 7 august, Sf. Cuv. Nicanor, prezent în Sinaxarul din mineiele românești, din ale cărui sfinte moaște un fragment se află la biserica Parohiei „Sfântul Dumitru” – Poștă, din București.

Cinstirea Sf. Ier. Atanasie Patelarie se mută din 2 mai (prima zi de Paști) în a treia zi de Paști (4 mai).

Sărbătorirea icoanelor Maicii Domnului de la Neamț și Prodromița sunt semnalate în calendar printr-o cruce cu o singură paranteză, spre a le deosebi de praznicele mari ale Maicii Domnului.

La rubrica Nu se fac nunți, s-a clarificat faptul că această Sfântă Taină nu poate fi oficiată în Duminica Sf. Apostol Toma.

La secţiunea Rânduieli bisericești pe anul 2021, rubrica Zile și date importante, au fost trecute:

Duminica Femeilor creştine (16 mai), stabilită în Duminica a 3-a după Paşti sau a Mironosiţelor;

Ziua Satului Românesc (26 septembrie), stabilită în ultima duminică a lunii septembrie;

Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor (16 august), fixată în Ziua de pomenire a Sf. Brâncoveni.

Formate de prezentare

Calendarul creștin-ortodox 2021 are următoarele formate de prezentare: foaie de perete, agendă mică, agendă mare, spiră de perete și de birou cu picior.

Calendarul bisericesc tip foaie de perete cuprinde calendaristica pentru anul 2021 și rânduielile bisericești aprobate de Sfântul Sinod.

Printre informațiile prezentate se numără: durata exactă a posturilor și indicarea celorlalte zile de post în 2021, zilele în care nu se oficiază Sfânta Liturghie (zile aliturgice) și zile cu Liturghie diferită în 2021, zilele în care nu se oficiază parastase în 2021, zilele în care nu se fac nunți în anii 2021 și 2022, alte zile și date mai importante, sărbători bisericești naționale, zile și sărbători legale în care nu se lucrează.

Calendarul este ilustrat cu icoana Învierii Domnului de pe Catapeteasma Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, realizată de pictorul Liviu Dumitrescu.

Calendarul bisericesc tip agendă mică are în plus față de calendarul tip foaie de perete Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Rugăciunile începătoare și prezentarea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române și a componentelor Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de Presă al Patriarhiei Române).

Calendarul bisericesc tip agendă mare cuprinde în plus față de calendarul tip agendă mică, organizarea canonică și administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, precum și datele de contact ale Sectoarelor din cadrul Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Calendarul bisericesc tip spiră cuprinde, pe lângă calendaristica pe anul 2021, și 12 imagini cu unele biserici reprezentative din cadrul eparhiilor românești aflate în diaspora și cu stemele eparhiilor care reprezintă pe sfinții ocrotitori ai acestora.

Calendarul de birou cu picior păstrează formatul din anii precedenți, caracterizat prin utilitatea sa practică.

Anul 2021 în Patriarhia Română

În Cuvântul înainte la calendarul creştin-ortodox 2021, Patriarhul Daniel menţionează că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

„Cele două teme, omagială şi comemorativă, evidenţiază două coordonate esenţiale, prioritare în viaţa şi activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre”, potrivit Preafericirii Sale.

Patriarhul i-a îndemnat pe românii care trăiesc în străinătate „să rămână permanent în contact cu cei rămaşi în ţară”, pentru ca distanţa geografică să nu conducă la „înstrăinarea spirituală a unora faţă de alţii”.

„Îi îndrumăm să preţuiască familia, formată din bărbat, femeie şi copii; le adresăm îndemnul de a educa generaţia tânără în duhul iubirii de Dumnezeu, de Biserică şi de neam, şi de a le cultiva copiilor şi tinerilor virtuţi esenţiale ca: dragostea şi compasiunea, solidaritatea cu oamenii aflaţi în dificultate, blândeţea, sinceritatea, curajul şi încrederea”, a mai spus Patriarhul.

În ceea ce priveşte tema Anului comemorativ 2021, Patriarhul României a subliniat că „pomenirea în Biserică a celor adormiţi în Domnul constituie un act de credinţă ortodoxă şi mărturie a iubirii faţă de semeni”.

„Cinstirea spaţiului sacru în care se află îngropate trupurile celor adormiţi constituie o îndatorire şi o responsabilitate a slujitorilor Bisericii şi a familiei rămase în viaţă a celui adormit în Domnul. Cimitirul este şi o expresie a credinţei şi a comuniunii creştine între generaţii”, a spus Patriarhul Daniel.

Calendarul poate fi achiziţionat şi online pe site-ul Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Citește și: Economistul-șef BNR propune tăierea salariilor bugetarilor cu 20%: Înghețarea nu ar fi suficientă în 2021

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.