Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

California se transformă într-o fortăreaţă împotriva EXPLULZĂRILOR decise de Donald Trump

Cu mai puţin de trei săptămâni până la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, California, considerată un stat american progresist, este gata de a încerca să-i protejeze pe imigranţii fără acte în regulă de expulzările promise de către preşedintele ales al SUA, chiar dacă puterea sa este limitată, relatează miercuri AFP, conform agerpres.

Citeşte şi: Cartea scrisă de Hitler, Mein Kampf, într-o nouă versiune, are mare succes editorial în Germania

Trump a promis că va expulza din SUA cel puţin trei milioane de imigranţi cu situaţia în neregulă care au un trecut infracţional. El a afirmat, de asemenea, că va construi un zid la frontiera dintre SUA şi Mexic.

''Am ascultat insultele, minciunile, ameninţările... Dacă vreţi să-i prindeţi, va trebui mai întâi să treceţi de noi'', a dat asigurări şeful adunării californiene, Anthony Rendon, democrat de origine mexicană.

Chiar dacă Trump a ameninţat cu tăierea fondurilor federale ale celor circa 300 de ''oraşe-refugiu'' autoproclamate în ţară, autorităţile acestor municipalităţi spun că ele nu vor aplica măsurile antiimigraţie ale viitoarei administraţii.

''Este în ADN-ul nostru de a fi un oraş-refugiu'', a dat asigurări primarul din San Francisco, Ed Lee.

Omologul său din Los Angeles, Eric Garcetti, doreşte crearea unui fond de 10 milioane de dolari pentru a le acorda sprijin juridic gratuit celor fără acte în regulă, în majoritate hispanici. Şeful poliţiei din Los Angeles, cel de-al doilea mare oraş american, Charlie Beck, a fost şi el foarte clar: ''Nu este treaba noastră'' de a-i vâna pe cei fără documente.

Citeşte şi: Ghiţă aruncă justiţia în aer: Înregistrare din biroul lui Traian Băsescu/ VIDEO

Noul ministru californian al justiţiei, Xavier Becerra, fost parlamentar, fiu de imigranţi mexicani, a avertizat de asemenea: ''Dacă vor să se măsoare cu un stat progresist, gata să-şi apere drepturile şi interesele, să vină!''.

Guvernatorul statului, Jerry Brown, s-a angajat că va contracara orice tentativă a administraţiei Trump de a pune în cauză politicile sale pro-mediu, dreptul la muncă sau al imigranţilor. Parlamentul californian, cu majoritate democrată, a aprobat la rândul său o moţiune în care cer noului preşedinte şi Congresului ''să evite expulzările masive''.

Dar autorităţile locale au puţină putere pentru a contracara potenţiale acţiuni federale.

În 2015, din cele 235.413 persoane expulzate din ţară, dintre care 59% aveau cazier judiciar, 6.869 au fost arestate la Los Angeles, potrivit statisticilor guvernamentale.

Un reprezentant al asociaţiei pentru apărarea imigranţilor Union del Barrio, Ron Gochez, a salutat bunăvoinţa autorităţilor californiene, subliniind totodată că ''nu există nimeni care să poată opri'' expulzările federale. Ei nu vor ca oamenii ''să aibă încredere şi uită să se protejeze''. Contactat de AFP, Gochez a afirmat că expulzările nu au încetat în timpul administraţiei lui Barack Obama, atingând, dimpotrivă, niveluri istorice: 2,5 milioane de persoane, preşedintele democrat în exerciţiu atrăgându-şi porecla de ''şeful expulzărilor''.

Citeşte şi: Zi lungă pentru Guvernul Grindeanu: Miniștrii, audiați în comisiile de specialitate

În 2012, Obama promisese o reformă în domeniul imigraţiei, dar ea a fost paralizată de opoziţia fermă din partea parlamentarilor republicani de la Washington. Ocolind Congresul, Obama a semnat în acelaşi an un ordin executiv pentru introducerea programului DACA, ce le permite tinerilor sosiţi ilegal în SUA şi care studiază la universitate să muncească şi să aibă permis de conducere.

Trump a ameninţat cu anularea programului, după ce evocase vag în campanie o soluţie ''care să-i facă pe oameni fericiţi şi mândri''.

Odată cu apropierea zilei de 20 ianuarie, Union del Barrio îşi înmulţeşte reuniunile de informare cu imigranţii fără acte, al căror număr este estimat de către autorităţi la circa 11 milioane de persoane în întreaga ţară.

Sunt de asemenea în curs de pregătire manifestaţii anti-Trump la Los Angeles pentru 20 ianuarie. ''Nu vom rămâne cu braţele încrucişate'', a concluzionat Gochez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.