Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

California va fi mărutată de cea mai gravă furtună din ultimii 10 ani

usatoday.com
inundatii sua

Cea mai gravă furtună din ultimii zece ani se va abate asupra Californiei în acest weekend, adăugându-se precipitaţiilor masive care au căzut de la începutul iernii, relatează vineri AFP.

Serviciile de meteorologie au avertizat că din cer va cădea un veritabil "râu atmosferic". Până la 36 de ore de ploaie şi căderi de zăpadă masive sunt aşteptate în aşa-numitul "Golden State", unde nu a plouat aproape deloc în ultimii şase ani, scrie agerpres.ro.

Andy Morin, hidrolog în cadrul Serviciului naţional de meteorologie (NWS/NOAA), a confirmat pentru AFP că este vorba despre o veritabilă "furtună a deceniului".

"Începutul foarte umed al iernii (...) este o schimbare binevenită" după atâţia ani de secetă, a afirmat el, avertizând însă că este "încă prea devreme" pentru a fi siguri că statul va avea parte de precipitaţii suficiente.

Californienii, supuşi la restricţii obligatorii de consum de apă în ultimii doi ani şi nevoiţi să-şi sacrifice peluzele, se pregătesc să facă faţă viiturilor, alunecărilor de teren, căderilor de arbori şi avalanşelor. Regiunile afectate de incendii în ultimii ani sunt cele mai ameninţate, în condiţiile în care vegetaţia a dispărut şi terenurile sunt goale.

Autorităţile locale şi federale vor lucra întreg weekendul pentru a trece în revistă starea digurilor de pe anumite cursuri de apă, pentru a depune saci de nisip unde este necesar sau pentru a evacua anumite zone periculoase.

Există temeri privind producerea unor ambuteiaje gigantice, însoţite de închideri parţiale de autostrăzi, în timp ce starurile de la Hollywood ar putea defila pe covorul roşu de la Globurile de Aur pe o ploaie torenţială, noteză AFP.

Căderile masive de precipitaţii ar urma să afecteze şi Oregonul, la nord de California, şi ar putea atinge şi o parte din Nevada.

La modul general, începutul iernii a fost deosebit de ploios în întreg vestul american, a afirmat hidrologul Andy Morin.

Luna decembrie a fost deja deosebit de umedă, precipitaţiile din munţii din nordul Californiei, cruciale pentru alimentarea cu apă a întregului stat, atingând chiar un record pentru ultimii 30 de ani.

Precipitaţiile "depăşesc mediile istorice", "ne îndreptăm spre un an record dacă va continua să plouă şi să ningă atât de mult", a declarat Doug Carlson, purtător de cuvânt al Departamentului californian pentru resurse de apă (DWR).

Andy Morin a precizat că multe dintre cele 150 de rezervoare de apă din California "sunt pline la jumătate sau la două treimi, nivelul maxim tolerat" pentru a păstra o marjă de siguranţă în contextul riscului de inundaţii.

Alan Haynes, meteorolog în cadrul Agenţiei naţionale a oceanelor şi atmosferei (NOAA), susţine că stratul de zăpadă din munţii californieni rămâne "inferior mediilor" istorice, chiar dacă este mai gros decât în ultimii ani.

"Mai multe pânze freatice vor avea nevoie de mai mulţi ani pentru a se reface", a adăugat el.

"Vedem o tendinţă favorabilă" dar "unii climatologi susţin că va fi necesară mai mult decât o iarnă umedă pentru ca seceta să aparţină trecutului", a subliniat Doug Carlson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.