Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu a făcut PORTRETUL viitorului șef al SIE

pixabay.com
diverse, umbra, spion

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a infirmat duminică seara că ar fi avut loc o discuţie în coaliţia de guvernare privind numirea directorului Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi, de asemenea, a infirmat nominalizarea lui Cezar Preda pentru a ocupa funcţia respectivă.

"Astea nu sunt decât speculaţii (posibila numire a lui Cezar Preda la şefia SIE şi o înţelegere între şeful statului şi coaliţia de guvernare pe această temă n.r.) şi n-a existat niciun fel de discuţie nici măcar între Liviu Dragnea şi mine, cu atât mai puţin cu preşedintele. Nu că nu confirm, infirm că ar exista o astfel de discuţie sau că ar fi existat o astfel de discuţie şi numele pe care l-am văzut evocat nu ştiu de unde a apărut, dar... (...) Domnul Preda n-a fost nominalizat de nimeni", a declarat Tăriceanu într-o emisiune la B1 TV.

Citește și: STUDIU Oamenii grași au asociate 11 tipuri de CANCER

El a spus că, pentru a fi "feriţi de riscuri" în viitor, directorul SIE trebuie să fie o persoană "care să poată face faţă constrângerilor şi responsabilităţilor funcţiei".

"O să discutăm întâi în alianţă, părerea mea e că trebuie să găsim în primul rând o persoană care să poată să facă faţă constrângerilor şi, până la urmă, responsabilităţilor unei astfel de funcţii şi nu e chiar un lucru foarte uşor. Depinde ce vrem să facem cu aceste servicii, dacă vrem să punem un om căruia să-i dăm o sinecură sau cineva gândeşte în termenii ăştia, atunci e foarte simplu. (...) Cei care au fost cultivaţi, formaţi, educaţi (în proximitatea serviciilor de informaţii n.r), nu. Trebuie să vină oameni care (...) au convingeri democratice serioase (...) Dar eu vreau, pentru ca să fim feriţi de orice riscuri pe viitor, cei care conduc serviciile să fie oameni care în primul rând sunt civili, ca să spun aşa, şi înţeleg că trebuie să existe o linie de demarcaţie netă între servicii şi viaţa politică", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: A inceput caderea lui Dragnea. Va reusi sa pastreze puterea in PSD?

Preşedintele Senatului consideră că serviciile de informaţii nu trebuie să fie prezente în presă, în politică, în justiţie sau economie.

"Nu au serviciile ce să se implice în viaţa politică, în deciziile politice sau ale justiţiei sau economice. Adică serviciile trebuie să-şi vadă de treaba lor, ca peste tot în lumea civilizată şi nu trebuie să existe o imixtiune a acestor servicii în alte zone în care pot să producă distorsionări. Nu sunt de acord cu prezenţa serviciilor în mass media, nu sunt de acord cu prezenţa serviciilor în zona politică, a parlamentului, a guvernului, în zona economică, în zona justiţiei, nu au serviciile ce să caute. Serviciile trebuie să-şi ducă activitatea conform menirii în care ele au fost gândite întotdeauna şi în sensul în care funcţionează peste tot în lumea democratică şi liberă", a mai spus Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.