Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu: 'Creșterea economică trebuie să se bazeze pe investiții'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu Inquam Photos / Octav Ganea

Prima competiție electorală la care a participat ALDE, au fost alegerile locale, unde partidul s-a situat pe locul trei la votul politic, a subliniat azi copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă susținute în orașul Deva, din județul Hunedoara. Copreședintele ALDE se află joi într-o vizită în județul Hunedoara, prilej cu care a vizitat o fabrică din municipiul Hunedoara și a avut întâlniri cu membrii și simpatizanții partidului, dar s-a întâlnit și cu membrii ALDE din Valea Jiului, la Petroșani.

Călin Popescu-Tăriceanu a spus că, în prezent, sondajele de opinie arată că ALDE poate obține la alegerile parlamentare un scor de două cifre, însă este nevoie ca toate structurile teritoriale ale partidului să se mobilizeze pentru a fructifica acest potențial al ALDE. În cadrul conferinței de presă, copreședintele ALDE a prezentat principalele obiective ale partidului.

„Suntem singurul partid din țară care avem curajul să vorbim despre necesitatea apărării drepturilor și libertăților cetățenești, puse la grea încercare în ultima perioadă”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu care a arătat faptul că în ultima vreme, asociațiile magistraților au avut două acțiuni care au subliniat deficiențele sistemului de justiție din România. Este vorba despre memorandumul Asociației Magistraților din România și al Uniunii Naționale a Judecătorilor din României, care arată „exact acealeași lucruri pe care noi ALDE le-am ridicat de aproape doi ani de zile în dezbatere publică”, dar și scrisoarea trimisă ambasadorului SUA la București „după afirmațiile total nepotrivite pe care le-a făcut, în care de fapt ambasadorul preamărește justiția populară. După cum știți, justiția populară a fost carcteristică anilor 50 – 60”, a explicat copreședintele ALDE.

Al doilea lucru important, prezentat la Deva a fost cum vede ALDE, dezvoltarea economică viitoare. În primul rând, Călin Popescu-Tăriceanu a făcut un apel către membrii ALDE, să nu se lase antrenați în această cursă populistă a promisiunilor electorale, practicată de alte partide, precum PNL-ul care a promis dublarea salariilor pentru medici, în anul 2017: „ ALDE, ca partid liberal și responsabil, vine cu altă abordare. Și anume, creșterea economică trebuie să se bazeze pe investiții. (…) Revenind la programul nostru de investiții și creștere economică, el se bazează pe următoarele elemente. În primul rând, crearea unui fond național de investiții, în valoare de 100 miliarde de euro. O să întrebați care sunt sursele. Ele sunt evidente: banii de la buget pe care-i alocăm pentru investiții anual, apoi veniturile din privatizări, veniturile din dividende de la unitățile de stat, fonduri atrase – investiții străine care în acest fel, prin coparticipare cu fondul românesc de investiții, vor putea să găsească o atractivitate mai mare.

Experiența pe care o am din perioada în care am fost prim-ministru mă face să vă spun că este un plan realizabil, pentru că în perioada în care am fost prim-ministru, totalitatea investițiilor din România a fost mai mare decât în perioada 1990-2004. Dacă vă aduceți aminte, creșterea economică cea mai mare înregistrată de România vreodată, n-a fost egalată nici anul acesta când se pare că avem un procent de creștere a PIB-ului foarte ridicat”.

Pentru românii aflați în dispora, ALDE își propune înființarea unui Minister al Repatrierii Românilor, deoarece România este țara cu cel mai mare număr de emigranți din Europa. Acest minister va avea drept obiectiv aducerea înapoi în țară a unui număr de aproximativ 500 de mii de români, care astăzi lucrează în străinătate.

„Aducerea înapoi a românilor nu este o acțiune forțată, ea va trebui să se bazeze pe anumite condiții, nu avantaje. Pe anumite condiții pe care să le oferim acestora. Pe de-o parte locurile de muncă, condiții de locuire, condiții de educație pentru copiii care fac parte din familia lor. Sigur că ne gândim și la anumite stimulente, dar nu sub forma pe care am văzut-o publicată nu știu de cine că dăm 50 de mii de euro fiecărei familii care se întoarce. Ne gândim să acordăm o serie de facilități fiscale: reduceri de impozite pentru cei care se întorc în țară pe o perioadă limitată de timp, precum și pentru întreprinderile care angajează forță de muncă care a revenit din străinătate”, a declarat copreședintele ALDE.

Al doilea pilon pe care ALDE vrea să stimuleze creșterea economică este alocarea fondurilor în domeniul cercetării și al inovării, însă există și un proiect al viitoarei generații, bazat pe învățământul dual, care asigură pregătirea teoretică simultan cu pregătirea practică.

„El se face într-un parteneriat între școală și operatorii economici, în așa fel încât după realizarea practicii, cei care termină învățământul dual, sunt angajați la firmele unde și-au făcut deja și practica în producție. Acest model este inspirat sau dacă vreți, fără niciun fel de jenă vă pot spune că, este copiat după modelul german pentru că, s-a dovedit a fi cel mai eficient în toată Europa”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu, conform unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.