Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu e categoric: 'Nu poate fi vorba despre desființarea Pilonului II de pensii, însă măsurile din OUG 114 în acest domeniu au fost necesare'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu parlament

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după întâlnirea cu administratorii fondurilor de pensii private, că i-a asigurat pe aceștia că nu poate fi vorba despre desființarea Pilonului II de pensii, însă măsurile din OUG 114 în acest domeniu au fost necesare, potrivit mediafax.

Citește și:  Gabriela Firea, ACUZAȚII BOMBĂ la adresa lui Carmen Dan: 'Când am spus că am fost filată, toți au râs. Acum s-a demonstrat'

„Le-am explicat că în perioada când eram premier a fost înființat fondul privat de pensii prin Pilonul II și împreună cu ministrul Economiei de atunci, Varujan Vosganian, avem un merit modest la crearea acestei instituții moderne care e foarte apreciată la nivelul mai multor țări din Europa. Pot să vă asigur pe dumneavoastră, cum i-am asigurat și pe ei, că nu poate fi vorba de desființarea Pilonului II, dar măsurile pe care le-am luat au fost considerate necesare pentru a spori fondurile private. Al doilea element pe care l-am prezentat a fost legat de o insatisfacție pe care o încercăm văzând că fondurile de pensii nu sunt legate de economia reală. Am dat exemplu altor fonduri de pensii din alte țării care investesc în activități care țin de zona servicii, industrială, ș.a.m.d.”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marți, la Parlament.

Acesta a adăugat că administratorii de fonduri de pensii Pilon II și-au prezentat argumentele și urmează ca reprezenții Puterii să vină cu niște propuneri pentru a ajunge la o situație acceptabilă pentru ambele părți.

„Reprezentanții și-au prezentat și punctul de vedere. Am înțeles care sunt argumentele lor și având în vedere că a fost o primă discuție să venim cu niște propuneri care să ne ducă la un compromis acceptabil din care ambele părți să aibă de câștigat. O implicare mai mare a fondurilor de pensii, prin investiții în parteneriate public-private. Avem de lucrat împreună și sunt absolut convins că vom ajunge la o soluție satisfăcătoare de ambele părți”, a explicat Tăriceanu.

Întrebat dacă le-ați sugerat celor de la fondurile de pensii cât ar trebuie să investească din banii pe care îi au în fondurile private la Pilonul II, în condițiile în care statul nu are voie să folosească banii din fondul de asigurări dociale la investiții, Tăriceanu a spus că sunt două soluții complet diferite.

„Sunt două soluții complet diferite. Fondul de asigurări sociale pe care îl gestionează statul nu e folosit pentru investiții, chiar dacă are excedent. E foarte bine că acest excedent se reportează. Sunt țări în care pot investi pe bursă sau pot fi acționari direct la anumite companii care sunt sau nu listate la bursă. Trebuie să lărgim un pic acest portofoliu. Trebuie să ne aliniem și în această privință la practicile din state mai evoluate cu fonduri de pensii cu vechime mult mai mare din România”, a conchis președintele Senatului.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a avut o întrevedere, marți, la Parlament, cu reprezentanții acționarilor celor șapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România.

Despre subiect, Viorica Dăncilă a declarat, luni, la Parlament, că a discutat despre OUG 114 cu investitori iar nimeni nu a transmis un semnal negativ. Premierul a adăugat că va avea discuții despre Pilonul II de pensii.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micșorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.