DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Călin Popescu Tăriceanu își începe campania: mesaj important pentru extern, în zona de influență a României

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat miercuri, la Istanbul, la Summitul preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), prilej cu care a pledat pentru o abordare integrată a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport şi energie, care să asigure creşterea conectivităţii dintre ţările membre.

Citește și: Dragnea LAUDĂ grațierea pentru abuz în serviciu: 'Un pas important, ieșirea din abordarea tenebroasă'

Potrivit unui comunicat al Senatului, în alocuţiunea din cadrul dezbaterilor generale cu tema "25 de ani de APCEMN: rolul parlamentelor în modelarea viitorului Cooperării Economice a Mării Negre", Tăriceanu a precizat că, în vederea realizării obiectivelor comune, sunt necesare eforturi şi un angajament reînnoit al ţărilor CEMN pentru un dialog onest, înţelegere reciprocă şi colaborare, cu atât mai importante în situaţia complexă de securitate din regiune. 

De asemenea, în numele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a reafirmat încrederea în viitorul cooperării la Marea Neagră şi în contribuţia APCEMN la promovarea păcii, stabilităţii şi bunăstării în ţările CEMN. 

El a evidenţiat faptul că dezvoltarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale la Marea Neagră şi dincolo de regiune, între Europa şi Asia, impune o abordare integrată a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport şi energie, care să asigure creşterea conectivităţii dintre ţările membre. 

Totodată, Tăriceanu a subliniat că România, în calitate de membru fondator al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) şi stat membru al structurilor europene şi euro-atlantice, susţine consolidarea relaţiilor cu toate statele membre CEMN, creşterea coordonării şi complementarităţii dintre APCEMN şi OCEMN şi promovează interesele regiunii la nivel internaţional. 

"Pe durata mandatului său la preşedinţia Consiliului UE în 2019, România va pleda în continuare pentru un rol mai puternic al UE în regiunea Mării Negre şi pentru intensificarea colaborării UE cu ţările din regiune, acordând Parteneriatului Estic o importanţă strategică", a punctat Călin Popescu-Tăriceanu. 

În marja reuniunii, preşedintele Senatului a avut întrevederi bilaterale cu preşedintele Parlamentului Republicii Albania, Gramoz Ruci, preşedinte în exerciţiu al APCEMN, cu preşedinta Adunării Naţionale a Republicii Serbia, Maja Gojkovic, precum şi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. 

Din delegaţia română a făcut parte şi deputatul Roberta Anastase, şef al delegaţiei Parlamentului României la APCEMN, vicepreşedinte al Adunării. 

Organizat de Marea Adunare Naţională a Turciei, evenimentul este dedicat aniversării a 25 de ani de la fondarea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN). 

La conferinţă au luat parte preşedinţii de parlamente şi şefii delegaţiilor naţionale din ţările membre ale APCEMN - Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia şi Ucraina. Cu ocazia Summitului, preşedinţilor de parlamente le-a fost conferită Medalia de onoare a APCEMN, dedicată celei de-a 25-a aniversări a Adunării. 

Prin Declaraţia comună adoptată la finalul lucrărilor, preşedinţii de parlamente apreciază experienţa pozitivă acumulată în cei 25 de ani de existenţă a Adunării, afirmă că eforturile de a găsi compromisuri flexibile şi de a identifica interesele comune au constituit dintotdeauna baza "spiritului APCEMN" şi se angajează să susţină în continuare dezvoltarea cooperării multilaterale în regiune, pe baza respectului şi înţelegerii reciproce.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.