Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu l-a băgat în ȘEDINȚĂ pe Eugen Teodorovici: 'Comisia Europeană și-a exprimat preocupări cu privire la deficitul bugetar și depășirea lui'

Inquam Photos / Octav Ganea
eugen teodorovici

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că a avut luni o discuție cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care i-a transmis că oficialii Comisiei Europene au preocupări cu privire la depășirea țintei de 3% a deficitului bugetar.

"Ieri am avut o discuție directă cu domnul Teodorovici pe care l-am rugat să îmi dea detalii și vă pot relata care sunt chestiunile. Ministrul de Finanțe mi-a explicat că există o comunicare regulată cu Comisia Europeană care sigur că privind tabloul și-a exprimat anumite preocupări cu privire la deficitul bugetar și o depășire a acestuia, cel de 3%. Cum s-a mai vorbit și anii trecuți și nu s-a întâmplat. Preocuparea noastră e axată pe două direcții. Atâtă timp cât există creștere economică ea trebuie să se vadă în puterea de cumpărare. Salariile și pensiile vor crește în continuare. Avem niște obiective asumate în programul de guvernare, iar ele trebuie să se axeze pe realitățile economice", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marți seară la Digi 24.

Citește și: Lovitură pregătită de Pro TV pentru Antena 1-Ce show va lansa și ce cuplu neașteptat de prezentatori au ales

Liderul ALDE a mai precizat că "a doua direcție trebuie să păstrăm în cadrul bugetului un anumit raport între cheltuielile salariale și cele pentru investiții. Ministrul de Finanțe mi-a spus – urmăresc cheltuielile pe investiții. Că vor crește cu 1%, cu 50% salariile nu vă pot spune nimic. Intrăm în domeniul speculației. Găsesc ușor 1, 2 miliarde unde putem face economii. Dar nu sunt semne că depășim deficitul bugetar pe anul 2018".

Senatorul PNL, Florin Cîțu, a anunțat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate și nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Cîțu prezintă în acest sens un document trimis Comisiei Europene de către ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prin care coaliția de guvernare promite înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

Citește și: Lovitură grea pentru Ion Țiriac! ‘Țeapă’ de milioane de euro

În schimb, Eugen Teodorovici, a spus, sâmbătă, că este o variantă de lucru înghețarea salariilor din 2019, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a Legii salarizării, adică în 2020, nu până în 2022.

Tot sâmbătă, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că Legea salarizării se aplică așa cum a fost publicată în Monitorul Oficial și că a colaborat cu ministrul de Finanțe, cu toate că au fost speculații că se contrazic, subliniind că deși Comisia Europeană a cerut mai multe scenarii, nu înseamnă că vor îngheța salariile.

Citește și: Ministerul lui Eugen Teodorovici a reuşit să atragă o sumă uriaşă! Ce va face cu banii

Legea salarizării personalului bugetar a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, la începutul lunii iunie a anului 2017, în perioada Cabinetului Grindeanu, iar aplicarea este programată începând cu 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.