Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu: 'Se cuvine să nu uităm vreodată de cei care au ştiut şi au tăcut sau au ştiut şi au încuviinţat'

cotidianul.ro
alde tariceanu

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, transmite un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, care marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

"Pe pereții Muzeului Holocaustului din Washington DC există cel mai simplu, dar zguduitor, exemplu despre cum se instalează o dictatură.

Martin Niemöller spune așa: „Prima dată au venit după socialiști și nu m-am opus - pentru că nu eram socialist. Apoi au venit după membrii de sindicat și nu m-am opus - pentru că nu eram sindicalist. Apoi au venit după evrei și nu m-am opus - pentru că nu eram evreu. Apoi au venit după mine - și nu mai rămăsese nimeni să vorbească pentru mine”.

Ziua în care comemorăm Holocaustul este o zi a memoriei. Dar nu este destul să plângem victimele, să rememorăm numele şi chipul fiecăreia în parte şi să ascultăm din nou mărturiile celor care au supravieţuit. Se cuvine să nu uităm vreodată de cei care au ştiut şi au tăcut sau au ştiut şi au încuviinţat, atunci când nu au participat direct la persecutarea şi exterminarea evreilor. Nepăsarea sau complicitatea societăţilor europene din prima jumătate a secolului trecut au făcut posibil Holocaustul. Nu putem păstra vie în memoria noastră colectivă amintirea victimelor Holocaustului decât în măsura în care ne mobilizăm toţi împotriva învierii unei culturi publice a blamului și violenţei.

Omul se naște liber și este de datoria noastră să ne asigurăm că el rămâne așa pe tot timpul vieții lui!", scrie Tăriceanu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.