Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu se ia 'la TRÂNTĂ' cu Kovesi și Lazăr: 'Pierd puterea pe care au ACAPARAT-O în ultimii 13 ani'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu Inquam Photos / Octav Ganea

Călin Popescu Tăriceanu le-a răspuns dur Augustin Lazăr și șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după ce cei doi au reclamat că ar putea fi afectată independenţa Justitiei şi cursul anchetelor, în urma modificărilor aduse legilor.

"În primul rând niciunul dintre cei menţionaţi nu au venit cu argumente concrete, ci au venit cu afirmaţii de ordin general, la fel ca mulţi alţii, potrivit cărora este afectată independenţa justiţiei sau activitatea procurorilor, dar nimic concret. Care prevedere afectează activitatea procurorilor? Al doilea lucru: ei fac parte din acest sistem de putere al statului paralel care îşi dă seama că va pierde rolul discreţionar asupra vieţii, existenţei şi destinelor oamenilor de care şi-au bătut joc.

Citește și: RĂZBOI TOTAL între Călin Popescu Tăriceanu și Klaus Iohannis: 'E comunist în fibra lui cea mai puternică'

Intervine în acest moment răspunderea magistraţilor, un element foarte important. Până acum ştiţi cum a funcţionat răspunderea magistraţilor? Era prevăzută în lege şi totuşi aţi auzit de vreun singur caz de magistrat care a fost găsit vinovat de eroare judicară produsă prin gravă neglijenţă sau rea-credinţă? N-am auzit. Lucrurile se pretreceau în felul următor: erau probabil multe situaţii în care legea era încălcată cu bună-ştiinţă, deci cu rea-credinţă, dar se considera că nu există niciun element de a-i trage la răspundere. Se bucurau de sentimentul impunităţii. Până la urmă oricare român nedreptăţit mai avea o singură variantă, aceea de a se duce la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-şi căuta dreptatea şi unde primea eventual nişte despăgubiri băneşti.

Eu cred că despăgubirile băneşti nu pot să compenseze suferinţele pe care un om le-a îndurat atunci când este încarcerat, privat de libertate, batjocorit, marginalizat în societate, i se afectează familia, i se afectează cariera profesională. Nimic nu poate să compenseze toate aceste pierderi pe care le are. Dar era o detaşare totală din cauza acestui sentiment de impunitate, că îi va recompensa cineva şi cei responsabili nu păţesc absolut nimic. Ei bine, într-un stat de drept trebuie să existe o adevărată responsabilitate a magistraţilor şi, probabil, aceste personaje la care aţi făcut referire îşi dau seama că, de acum înainte, nu vor mai putea să funcţioneze în stilul care a caracterizat activitatea lor. Vor trebui şi ei să intre în matca legală, constituţională a comportamentului.

Citește și: Liviu Dragnea stabilește ORDINELE pentru Guvern: 'E o prioritate majoră' / VIDEO

Vă aduc aminte că există două decizii ale Curţii Constituţionale care sancţionează comportamentul procurorului şef al DNA, pe care, practic, le-a ignorat. Deci noi despre ce vorbim?! Care este statul de drept?! Statul de drept nu înseamnă că o putere este deasupra celorlalte. Aţi observat că la noi procurorii au vorbit tot timpul despre independenţa justiţiei. Independenţa unei puteri a statului nu funcţioneaza însă în afara principiului de control şi echilibru reciproc. Există separaţia puterilor în stat, dar, în acelaşi timp, trebuie să funcţioneze şi controlul şi echilibrul reciproc al puterilor. La noi, controlul şi echilibrul reciproc nu au funcţionat, însă s-a încercat punerea unei puteri, puterea judecătorească şi, mai precis cea a procurorilor, deasupra celorlalte puteri. (...) Este o problemă a celor care se cred iniţiaţi, dar dau dovadă de o slabă pregătire profesională, de a nu pierde puterea pe care au acaparat-o în ultimii 13 ani.", a declarat Călin Popescu Tăriceanu pentru Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.