Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu, semnal de ALARMĂ: Mă ÎNGRIJOREAZĂ Ministerul de Finanțe

Inquam Photos - George Călin
Inquam Călin Popescu Tăriceanu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că este îngrijorătoare ”voioșia” cu care se împrumută Ministerul de Finanțe, dar mai ales faptul că aceste împrumuturi efectuate de stat vor determina băncile să dea bani mai puțini tinerilor antreprenori.

Citește și: SONDAJ CURS - Sprijin fragil al populației pentru alegerile anticipate

”Mă îngrijorează voioșia pe care o afișează ministrul de Finanțe atunci când se împrumută masiv pe piața bancară din România. Nu fac parte din rândul celor care spun că deficitele nu trebuie finanțate și că soluția este să mai strângem cureaua. Am tot strâns-o pe vremea lui Ceaușescu și am văzut unde am ajuns. România este încă o țară care are un deficit mic, poate unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Mă îngrijorează aceste împrumuturi pentru că multele miliarde pe care le-a extras din casele de bani ale băncilor la finalul anului trecut și, mai ales, planul de a extrage alte zeci de miliarde în acest an vor agrava și mai mult lipsa de apetit a băncilor de a finanța antreprenori, afaceri, dezvoltări!

De ce bancherul și-ar mai bate capul cu analiza unor proiecte de afaceri ale unor persoane private când are la îndemână posibilitatea de a-și plasa banii, cu dobânzi generoase, în brațele largi ale statului român, fără muncă și fără riscuri?! Adică un fel de capitalism de stat!

De ce ar mai vrea bancherul, cea mai sperioasă făptură dintr-un sistem economic capitalist, să încurajeze micul producător agricol sau micul comerciant să ia credite când statul român îi garantează același câștig cu muncă mai puțină?!

De ce ar vrea băncile să riște, participând la dezvoltarea sectorului auto sau energetic, când statul le dă cele mai mari dobânzi pe care ele le-ar putea obține în Europa?

Efectul pe termen mediu al drenării de către Ministerul de Finanțe a resurselor băncilor românești va fi oprirea proiectelor de dezvoltare, diminuarea creșterii economice, pierderea de locuri de muncă sau stoparea creșterilor de salarii în mediul privat.

Un minister de Finanțe are și alte pârghii de a-și finanța deficitele, nu doar mâna întinsă la băncile comerciale. Întindeți mâna către românii care au economii ce își pierd în fiecare zi din valoare din cauza dobânzilor minuscule oferite de bănci! Dați românilor dobânzi bune la plasamentele lor și veți avea banii pentru deficit, lăsând în același timp resurse pentru finanțarea dezvoltării.

România are nevoie de finanțare pentru marile proiecte de infrastructură, pentru spitale regionale, pentru dezvoltarea proiectelor energetice, pentru transformarea Dunării în cea mai mare autostradă a Europei, ori această deturnare a resurselor băncilor comerciale strict pentru finanțarea unui deficit național nu ne ajută!

P. S. Cifrele pe ultimele luni arată cam așa: în luna noiembrie s-au împrumutat peste 5,020 milioane lei și aproximativ 671 milioane euro (în total peste 8,200 milioane lei), în decembrie peste 5,500 milioane lei și 416 milioane euro (în total peste 7,500 milioane de lei). Acestora li se adaugă intenția Ministerului de Finanțe pentru ianuarie de a împrumuta de la bănci peste 5,000 milioane de lei.”, scrie Călin Popescu Tăriceanu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.