Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calitatea livrării trimiterilor poştale interne prioritare efectuate de Poşta Română, în consultare publică

Poșta Română
camion posta romana

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă lansarea procedurii de consultare publică pe marginea calităţii livrării de către Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a trimiterilor poştale interne prioritare, în contextul desemnării operatorului poştal naţional ca furnizor de serviciu universal în domeniu până pe data de 31 decembrie 2024, potrivit Agerpres.

Conform reglementărilor Autorităţii, în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, Poşta Română are mai multe obligaţii, printre care şi cea de a asigura livrarea la destinatari a trimiterilor interne prioritare de corespondenţă din sfera serviciului universal, în greutate de până la 2 kg (inclusiv), cu respectarea următoarelor cerinţe minime de calitate: 85% din numărul total al acestor trimiteri de corespondenţă să fie livrate în cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii acestora la punctele de acces, iar 97% din numărul total al acestor trimiteri de corespondenţă să fie livrate în maximum patru zile lucrătoare de la data depunerii acestora la punctele de acces.

"Pentru evaluarea gradului de îndeplinire a acestor cerinţe minime de calitate, CNPR va avea obligaţia de a realiza anual măsurătorile necesare pentru livrarea trimiterilor interne prioritare de corespondenţă, în greutate de până la 2 kg (inclusiv). CNPR nu va avea obligaţia de a realiza aceste măsurători pentru localităţile incluse în lista celor considerate ca aflate în cazuri excepţionale sau situate în condiţii geografice excepţionale. Evaluarea anuală a respectării acestor cerinţe minime de calitate se va realiza de către CNPR prin încheierea unui contract cu un organism de monitorizare independent, privind efectuarea măsurătorilor de calitate. Măsurătorile se vor realiza pe baza rezultatelor celui mai recent fluxul real, determinat în conformitate cu prevederile Standardului SR EN 13850:2013. În plus, CNPR va avea obligaţia de a încheia contracte cu organisme independente de audit, atât pentru auditarea măsurătorilor de flux real, cât şi pentru auditarea modului în care s-au derulat măsurătorile de calitate", precizează ANCOM.

Citește și: Mario Iorgulescu, cercetat pentru omor, 'FUGAR' cu ACTE în REGULĂ - CAB stabilește definitiv arestarea acestuia în lipsă

În plus, pe baza rezultatelor măsurătorilor de calitate, operatorul poştal naţional va trebui să întocmească anual un raport detaliat pe care îl va transmite autorităţii de reglementare spre aprobare, până la data de 15 mai a anului următor efectuării măsurătorilor, urmând să publice raportul pe propria pagină de internet în termen de 10 zile de la data aprobării.

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor incluse în sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile.

Proiectul de decizie al ANCOM privind stabilirea condiţiilor şi procedurii de evaluare a gradului de îndeplinire a cerinţelor minime de calitate pentru livrarea trimiterilor de corespondenţă interne prioritare, poate fi consultat pe pagina de Internet al Autorităţii, iar persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 29 iunie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.