Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călugăriţele, insectele care şi-au schimbat meniul şi, mai nou, devorează şi păsări (studiu)

insecte

Insectele şi păianjenii constituie mare parte din hrana călugăriţelor, însă acestea din urmă au fost observate devorând şi alte specii de vieţuitoare precum amfibiene şi reptile, inclusiv broaşte mici, şopârle, salamandre şi şerpi iar, mai nou, chiar şi păsări, informează UPI care citează un studiu recent. Această preferinţă culinară nu se manifestă izolat, au observat cercetătorii, ci pe aproape toate continentele.

O analiză a literaturii ştiinţifice cu privire la comportamentul de hrănire al călugăriţelor dovedeşte că cel puţin douăsprezece specii ale acestei insecte, reprezentând nouă genuri, au fost observate în timp ce vânau şi devorau exemplare mici de păsări. Oamenii de ştiinţă au publicat analiza în ediţia de săptămâna aceasta a jurnalului ''The Wilson Journal of Ornithology''.

Cercetătorii au revizuit documentaţia privind 147 de cazuri în care călugăriţe din mai multe specii au fost observate hrănindu-se cu păsări. Fenomenul a fost raportat în 13 state diferite, de pe toate continentele cu excepţia Antarcticii. ''Faptul că hrănirea cu păsări este atât de răspândită în cazul călugăriţelor, atât din punct de vedere taxonomic cât şi geografic, reprezintă o descoperire spectaculoasă'', susţine într-un comunicat de presă Martin Nyffeler, biolog în cadrul Univesităţii din Basel, Elveţia, conform Agerpres.

În ciuda comportamentului alimentar aparent frecvent în natură, 70% dintre incidentele semnalate au avut loc în Statele Unite. Cea mai recentă analiză sugerează că în special păsările colibri - cu deosebire colibri cu gât rubiniu - cad cel mai frecvent victime călugăriţelor care îşi aşteaptă prada în apropierea zonelor de hrănire ale acestora sau a florilor bogate în nectar. În unele dintre cazurile documentate, oamenii de ştiinţă au atras atenţia că acest comportament de hrănire ar putea fi considerat nefiresc.

În secolul XX, specii mari alogene de călugăriţe, printre care se numărau Mantis religiosa şi Tenodera sinensis, au fost introduse în habitate din Statele Unite în vederea combaterii dăunătorilor. Însă aceste specii invazive ar putea reprezenta o potenţială ameninţare pentru speciile vulnerabile de colibri, dar şi pentru paseriforme, atrag atenţia specialiştii. ''Studiul nostru demonstrează ameninţarea pe care o reprezintă călugăriţele pentru anumite populaţii de păsări'', a precizat Nyffeler care recomandă ''multă prudenţă la eliberarea călugăriţelor în scopul combaterii dăunătorilor'', conform sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.