Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților a votat - Toate hotărârile Parlamentului vor putea fi sesizate la CCR! Opoziția anunță atacarea la Curtea Constituțională

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul legislativ inițiat de Florin Iordache, care prevede instituirea unui termen de maximum 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituțională, după publicarea acestora în Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Propunerea legislativă pentru completarea art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 168 voturi „pentru”, 91 voturi „împotrivă” și trei abțineri.

Inițiativa reglementează procedura de sesizare a Curţii Constituţionale în privinţa actelor Parlamentului, stabilind un termen de sesizare de maximum 15 zile de la publicarea acestora, potrivit expunerii de motive.

„Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”, prevede proiectul de lege.

Realizator TVR, candidat la alegerile europarlamentare: 'Sunt scoşi magistraţi gata-speriaţi că vor fi anchetaţi disciplinar pentru hotărârile pronunţate'

Inițiatorul, deputatul PSD Florin Iordache, susține în expunerea de motive că „sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”.

Comisia juridică a întocmit un raport de admitere a propunerii legislative, cu amendamente.

„La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 2. - (1) Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului»”, prevede amendamentul adus în Comisie.

În legea în vigoare, articolul 2 (1) prevede: „Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului şi a ordonanţelor Guvernului”.

PNL și USR au anunțat că vor ataca proiectul legislativ la Curtea Constituțională, după ce acesta va fi adoptat și în plenul Senatului.

Proiectul de lege, înregistrat în procedură de urgență, a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de primă Cameră sesizată, decizional fiind Senatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.