Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat definitiv o reformă controversată a justiţiei

AP
Polonia

Camera inferioară a parlamentului polonez, dominată de populiştii la putere, a adoptat joi definitiv o reformă controversată a justiţiei, despre care Varşovia afirmă că este conformă cu exigenţele Bruxellesului, relatează AFP şi dpa.

Suprimarea sistemului disciplinar pentru judecători a fost una dintre condiţiile puse de Bruxelles pentru a vira Varşoviei fonduri din planul de relansare european, în valoare de peste 35 de miliarde de euro pentru Polonia.

Puterea estimează că textul votat răspunde exigenţelor Comisiei Europene, în timp ce opoziţia afirmă că este insuficient pentru a garanta respectarea statului de drept, cum îşi doreşte Bruxellesul.

Deputaţii majorităţii au respins joi cele mai multe amendamente la această lege, propusă de Senat, care este controlat de opoziţie. Potrivit opoziţiei, aceste amendamente răspundeau mai bine aşteptărilor executivului european, potrivit Agerpres.ro.

Pentru a intra în vigoare, textul mai trebuie promulgat şi de preşedintele Andrzej Duda, autorul său, potrivit AFP.

Pe 1 iunie, Comisia Europeană a dat undă verde planului de relansare polonez de 35,4 miliarde de euro, blocat de peste un an din cauza deficienţelor reproşate Varşoviei în materie de independenţă a justiţiei.

În vizită la Varşovia săptămâna trecută, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că aprobarea planului este "importantă", dar a precizat că nu este vorba decât despre "o primă etapă".

"Aprobarea acestui plan este legată de angajamentele clare ale Poloniei în materie de independenţă a puterii judiciare", a subliniat ea.

Şefa executivului UE a pus trei condiţii pentru deblocarea PNRR-ului polonez: actuala cameră disciplinară va fi "suprimată şi înlocuită" de un tribunal independent, regimul disciplinar "trebuie reformat" şi infracţiunile disciplinare controversate (...) "trebuie să fie înlăturate".

Joi, eurodeputaţii şi-au exprimat "profunda îngrijorare" în privinţa aprobării de către Comisia Europeană a planului de relansare polonez, făcând apel la statele membre să nu-i dea undă verde atâta timp cât condiţiile Bruxellesului privind statul de drept nu sunt îndeplinite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.