Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camerele foto produse în Bulgaria vor ajunge pe Marte

marte poarta

Camerele foto produse în Bulgaria au şansa de a ajunge pe Marte în viitorul apropiat, în cadrul unei misiuni cu echipaj uman ce va reprezenta punctul culminant al Programului Artemis al NASA, a declarat Dr. Petko Dinev în cadrul unui interviu în exclusivitate oferit la Televiziunea Naţională Bulgară.

Capsula Artemis 1 Orion a amerizat cu succes în Oceanul Pacific în urmă cu o săptămână, după o misiune de 25 de zile care a purtat-o până pe orbita selenară. Lansarea rachetei Space Launch System (SLS) de la Cape Canaveral la 16 noiembrie a fost înregistrată de 14 camere aerospaţiale fabricate în Bulgaria şi asamblate de zece bulgari în cadrul companiei Imperx, conduse de Dr. Dinev, cu sediul la Boca Raton, Florida, scrie agerpres.ro.

"Camerele noastre au urmărit etapele de separare ale treptelor (rachetei n.r.), ale celor două boostere laterale, ale corpului principal şi eliberarea capsulei", a susţinut Dr. Dinev în interviul său. "Au făcut o treabă foarte bună pentru că am putut vedea într-una dintre imaginile video cum se separa o bucată din rachetă. Ar fi putut fi o bucată de gheaţă, dar ar fi putut fi şi altceva", a adăugat el.

"Oportunitatea de a fi parte din programul pentru Marte este incredibilă, la fel cum este şi faptul că NASA are încredere în noi şi continuă să aibă încredere în noi", a adăugat el. Dr. Dinev speră ca echipa sa să participe şi la această misiune. Camerele care vor fi trimise spre Marte au nevoie de cea mai bună protecţie posibilă pentru sisteme electronice în faţa radiaţiilor din spaţiul profund.

Două sute de camere Imperx se află în prezent pe orbita Pământului, la bordul unor sateliţi.

Echipa Dr-ului Dinev este pregătită cu camerele pentru următoarele lansări din programul Artemis până în anul 2027. NASA a testat deja aceste dispozitive pentru expunere la niveluri ridicate de radiaţii şi vibraţii şi le-a aprobat.

"Trebuie să fim mândri că, într-un fel sau altul, Bulgaria este implicată în aceste uriaşe programe ale NASA", a declarat omul de ştiinţă la televiziunea bulgară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.