Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cămine în Mișcare - Maraton de filme online, inspirate din viața bănățenilor care au suferit de pe urma deportărilor

mediafax.ro
film

Un maraton de filme online, inspirate din viața bănățenilor care au suferit de pe urma deportărilor și a migrației, poate fi urmărit de sâmbătă, prin proiectul Cămine în Mișcare.

Timp de 10 zile, începând de sâmbătă, ora 18:00, pot fi urmărite cinci filme originale, inspirate din viața bănățenilor care au fost nevoiți să își lase căminul și să plece pe meleaguri străine.

Cele 5 filme fac parte din proiectul Cămine în Mișcare prin care 10 artiști au fost selectați să pună în valoare istoria și amintirile familiilor din Banat.

„Frânturi” este realizat după un scenariu de Ioana Anghel și care spune povestea oamenilor din Banat într-o formă inedită: film-spectacol-lectură. Personajele și întâmplările sunt inspirate din poveștile reunite în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, dar nu numai, și pe care sunt istorisite prin teatru: „Poveștile nu sunt triste. Nu sunt nici vesele. Sunt doar adevărate, așa cum le-au trăit oamenii de prin partea locului, așa cum propria lor memorie, sau a urmașilor, le-a păstrat. Iar noi, povestindu-vi-le vouă, acum, azi, aici, le vom salva. Le vom salva încă o dată, de la uitare. Și, poate, și copiii noștri vor face la fel".

„N-am șterge nimic” este un film-teatru documentar realizat de Cornelia Iordache, în regia lui Alexandru Mihăescu. Povestea parcurge etapele deportării Petronelei și a familiei ei în Bărăgan, şi modul de trai în condiţiile date, ca formă de supravieţuire. Construit sub formă de monolog cu inserții de voci colective, spectacolul este o pledoarie pentru importanţa memoriei colective în recuperarea şi transmiterea experienţelor trăite de către deportaţi.

„Mutat de la noi” este o transpunere cu mijloace cinematografice a monologului cu același nume, scris de Bogdan Sărătean. Filmul urmărește povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. Povestea este întregită de povestea doamnei Pârvu din Comloșu Mic. De aici aflăm că ritualul magic de salvare de la moarte a unui copil bolnav presupunea în Banatul anilor '50 similitudini neașteptate cu practici voodoo de pe continentul african.

„Am trăit război și viaţă de refugiat. Am fugit în 1944 de frica rușilor. Pentru că eram nemţi. Sau un fel de nemţi. Volksdeutsche ne spuneau. (...) Schneller, schneller! Alle zusammen! Weg! Weg! Der Russe kommt! Ivan kommt!" - așa începe „Krumau”, povestea istorisită de Andrei Ursu, inspirată dintr-un interviu cu un șvab bănățean din Lenauheim. Momentele pe care le-a trăit în 1944 spun povestea unei plecări și a unei întoarceri. Și i-a inspirat pe artiștii de la Psihodrom să o rescrie și să o prezinte acum, folosind mijloace de secolul XXI.

Filmul documentar „Amintiri”, propus de Daniel Spătaru are ca temă fenomenul migrației șvabilor în, și mai apoi din Banat, precum și modul în care a influențat acest fenomen formarea memoriei individuale și colective. Filmul documentar are două planuri: planul întâi, al lui Nikolaus Lenau, născut la Lenauheim în 1802, un important poet romantic austriac. Planul doi îl constituie povestea și destinul familiei Griebel din Lenauheim. Rădăcinile familiei se găsesc în comunitatea șvabilor care au colonizat Banatul. După anii de persecuție ai regimului comunist din România, familia pleacă în Germania. Aici, drumul familiei începe de la zero, dar respectul și dragostea față de Banat nu îi lasă indiferenți, astfel că spiritul este transmis din generație în generație.

Filmele sunt disponibile online pe pagina www.camineinmiscare.ro până în 14 decembrie.

Cămine în Mișcare este un proiect oficial Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.