Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie de strângere de fonduri pentru Casa Memorială Justinian Chira

donatii

Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a început demersurile de răscumpărare a casei în care s-a născut și a copilărit Arhiepiscopul Justinian Chira. Organizația vrea să o transforme în obiectiv turistic și să o inaugureze în 2021, la 100 de ani de la nașterea ierarhului.

După plecarea la Domnul a părinților Arhiepiscopului Justinian, casa a fost dată de către surorile acestuia unei familii din localitatea Șurdești. Fundația o va răscumpăra, recondiționa și reasambla în forma și locația ei inițială, din localitatea Plopiș, unde se găsea încă acum 70 de ani, potrivit basilica.ro.

Citește și: Ieșire dura a lui Cozmin Gușă la adresa lui Ludovic Orban: ‘Stai în fotoliul puterii tocmai pentru c-ai păcălit viața și școala’ .

Demersurile au început deja. Lucrările au fost susținute de primăria comunei Șișești. Însă cheltuielile depășesc fondurile alocate, iar fundația a lansat un apel pentru donații.

Se dorește ca acest obiectiv să fie un punct de reper pentru ceea ce a însemnat Arhiepiscopul Justinian, satul românesc de altădată și valorile sale culturale și religioase.

Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a fost înființată de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și este administrată de Părintele Mihai Tira, cu scopul de a promova și valorifica moștenirea cultural-religioasă a Arhiepiscopului Justinian Chira.

Aceasta include și 195 de caiete manuscris cu însemnările zilnice ale ierarhului.

Arhiepiscopul Justinian Chira s-a născut, cu numele de Ioan, în 28 mai 1921, în localitatea Plopiș, din părinții Ilie și Maria Chira. A intrat în viața călugărească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în 12 martie 1941.

Citește și: Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa

Atât ca stareț al Mănăstirii Rohia (1944-1973), cât și ca Episcop-Vicar la Cluj (1973-1990), iar mai apoi ca Arhiepiscop al Maramureșului și Sătmarului (1990-2016), prin viața, activitatea și implicarea sa în plan social, cultural și religios, a fost un reprezentant de seamă al culturii și spiritualității românești.

În timpul comunismului, cu înțelepciune și tact, a știut să valorifice și să promoveze valorile cultural-religioase ale românilor din nord-vestul Transilvaniei. A plecat la Domnul în 30 octombrie 2016.

Pentru donații

Fundația Arhiepiscopul Justinian

Cont: RO74BTRLRONCRT0396108301

Banca Transilvania, Baia Mare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.