Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie PoliticScan: Victimele din presă ale plagiatului lui Victor Ponta

ponta-dna1[1]

Scandalul plagiatului fostului prim-ministru Victor Ponta a scos la iveală nu doar vulnerabilitatea sistemului universitar românesc, care, după anul 2000, acorda diplome pe bandă rulantă, ci și cenzura la care era supusă televiziunea publică în cazul unor subiecte „sensibile”.

Dezvăluirile referitoare la plagiatul fostului prim-ministru Victor Ponta au generat un scandal de amploare în televiziunea publică și a avut ca efect plecarea mai multor angajați ai defunctului site www.tvrinfo.ro, care între timp a devenit actualul www.stiriletvr.ro de astăzi. Totul a pornit de la publicarea, în seara de 18 iunie 2012, pe site-ul TVRinfo.ro, a documentelor de la baza articolului din revista „Nature”, care dezvăluia faptul că mai multe pagini din lucrarea de doctorat a prim-ministrului de atunci Victor Ponta erau copiate cuvânt cu cuvânt din alte surse. TVRinfo.ro a fost singurul site din România care a publicat documentele respective, toate celelalte site-uri importante din țară preluând sau citând doar textul din revista „Nature”, care îl incrimina pe șeful Guvernului.

La patru luni după publicarea documentelor în exclusivitate de către TVRinfo.ro, în octombrie 2012, într-un interviu pentru Hotnews, fostul șef al TVR Claudiu Săftoiu a dezvăluit că i-a întrebat pe angajații TVRinfo.ro de unde au obținut documentele publicate în seara de 18 iunie.

M-ar fi bucurat să știu un lucru referitor la acea exclusivitate: verificarea din trei surse a validității acelei informații. Aceasta nu a venit niciodată din partea celor care au lansat această știre. Ea a părut că a venit intempestiv, neexplicată de nimeni, pur și simplu din alte considerente decât cele jurnalistice. La întrebările pe care le-am pus în mod repetat celor care au avut acea fericită, miraculoasă șansă de a fi fost primii care să afle lucrul acela, nu mi s-a răspuns concludent niciodată.”, a declarat atunci Claudiu Săftoiu.

În calitate de președinte-director general al televiziunii publice Săftoiu nu avea însă putere de decizie editorială. Ba mai mult, deontologia jurnalistică interzice ca superiorii să adreseze astfel de întrebări jurnaliștilor din subordine.

Într-un interviu pentru site-ul dela0.ro, fostul redactor-șef al TVRinfo.ro, Teodor Tița, confirmă că, după câteva luni de la scandalul publicării documentelor referitoare la plagiatul lui Victor Ponta, a renunțat la funcția deținută în televiziunea publică din cauza presiunilor exercitate la nivel editorial, pe care le-a catalogat drept „violențe administrative”. El a precizat că s-au făcut presiuni și în cazul unor subiecte ulterioare, exemplificând cu perioada din 2012 în care președintele Traian Băsescu era suspendat, iar redacției site-ului televiziunii publice i s-a interzis publicarea unui interviu cu președintele suspendat. Revenind la scandalul plagiatului lui Victor Ponta, iată ce declara Teodor Tița despre acest subiect:

„Noi nu am publicat informație brută acolo, oricine se uită pe știre va vedea că este citată revista Nature ca sursă primară, iar documentele obținute sunt prezentate ca fiind cele pe baza carora publicația își bazase investigația. (...) Am un principiu după care mă ghidez în meseria asta: trebuie să ai încredere în oamenii tăi. E pur și simplu o chestie de instinct. I-am și spus Roxanei (Roxana Preda, reporterul care a obținut documentele și a publicat știrea pe site-ul TVR - n.r.) că dacă se înșeală își va distruge reputația jurnalistică și mă trage și pe mine după ea. (...) A fost o singură discuție pe tema asta (cu Claudiu Săftoiu - n.r.), imediat după instalarea lui ca președinte-director general. A vrut să știe care este sursa documentelor obținute și publicate în cazul plagiatului. Am refuzat să-i spun. ‘Nu vrei, nu?’, m-a întrebat. I se schimbase vocea, la propriu. Ce a urmat nu pot descrie decât așa: violență administrativă.”.

Potrivit acestuia, violența administrativă s-a manifestat în sensul că echipei TVRinfo.ro i s-a interzis să realizeze interviuri în campania pentru referendum. Mai mult, redacției i s-a sugerat să renunțe la știrile despre acest subiect, iar la un moment dat a apărut un ordin de curățare a homepage-ului TVRinfo.ro de articolele referitoare la referendum, însă angajații au refuzat să aplice această directivă.

Tot ca „violență administrativă” a fost catalogată și înlăturarea, într-o sâmbătă a lunii iulie 2012, a Monei Dîrțu, șefa TVR Interactiv, departament care coordona editorial site-urile TVR, și înlocuirea ei cu Monica Ghiurco. Decizia a fost luată în urma publicării pe site-ul TVR a unui articol despre legăturile dintre prim-ministrul Victor Ponta i o firmă de PR din Bruxelles.

„Am decis să plec din TVR mai repede decât anticipam: de sâmbătă nu mai am dreptul de a lua decizii editoriale pentru noile site-uri ale TVR (adică tvrinfo.ro, tvrplus.ro, tvr.ro și site-urile de eveniment) - așa că am solicitat, începând de azi, întreruperea contractului de muncă.

Nu știu care sunt motivele deciziei luate în weekend de noul PDG al TVR (despre care am aflat, în paranteză fie spus, citind paginademedia.ro).

Dl. Claudiu Saftoiu n-a discutat niciodată cu mine despre conținutul editorial al site-urilor TVR. De altfel, singura discuție pe teme editoriale pe care am avut-o vreodată cu managementul TVR a fost cea cu dl. Radu Călin Cristea, predecesorul actualului PDG, care mi-a pus spre sfârsitul lunii trecute, într-o după amiaza de joi, două întrebări legate de site-ul construit de la zero, în doar câteva luni, de colegii mei Teodor Tiță și Alexandra Bădicioiu-Matei.

PRIMA: Cum a fost posibil ca tvrinfo.ro să publice știrea privind acuzația de plagiat la adresa premierului Victor Ponta - "un subiect sensibil, de mare impact", după cum l-a numit dl. Cristea - înainte ca eu să mă consult cu domnia sa? (Dl. Cristea nu știa că nu are atribuții editoriale).

A DOUA: Care e sursa documentului atașat știrii - era vorba de fisierul PDF în care erau puse în oglindă, spre comparație, paragrafe din doctoratul premierului Victor Ponta și paragrafe din alte lucrări? (Dl. Cristea știa că nu se cuvine să pună o astfel de întrebare; nici n-a prea insistat, de altfel, să afle răspunsul).

Discutia - la care au asistat doi colegi - nu s-a soldat, fireste, cu nicio decizie. A doua zi dl. Cristea a dat un comunicat de presă în care arăta că postul TVR INFO și site-ul tvrinfo.ro sunt două entități distincte, după care s-a referit, într-o declarație pentru hotnews.ro, la "autonomia editorială stranie" a jurnaliștilor din redacția site-ului de știri, care "pot să scrie ce cred ei de cuviință".”, a explicat la momentul respectiv Mona Dârțu, citată de Pagina de Media.

În ceea ce privește reporterul TVRinfo.ro, Roxana Preda, care a obținut și ulterior a publicat documentele ce puneau în oglindă fragmentele plagiate din teza de doctorat al lui Victor Ponta, aceasta a declarat pentru site-ul dela0.ro că nu înțelege îngrijorarea produsă de o astfel de știre conducerii televiziunii publice, în contextul în care știrea era reală și corect realizată din punct de vedere jurnalistic.

„Odată luată decizia (publicării știrii - n.r.), primul pas a fost să sun și să trimit sms-uri premierului Victor Ponta, purtătorului de cuvânt al guvernului și coordonatorului tezei de doctorat, Adrian Năstase. Din păcate, obținerea unui punct de vedere din partea celor vizați de acuzații nu a fost posibilă întrucat nimeni nu a răspuns”, a declarat Roxana Preda.

Dacă Teodor Tița și Mona Dîrțu au demisionat în urma presiunilor exercitate asupra lor după publicarea documentelor care dovedeau plagiatul lui Victor Ponta, Roxana Preda și-a pierdut postul din TVR la începutul anului 2013, ca urmare a deciziei personale de a nu se prezenta la evaluarea internă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.