Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campioni incontestabili: În România se bea cel mai mult alcool dintre toate țările din lume (OMS)

7lucruri.ro
tuica-cazan-rachiu-alcool

Românii sunt campioni incontestabili ai consumului de alcool, conform unui raport îngrijorător al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu o medie impresionantă de 17 litri pe persoană cu vârsta de 15 ani și peste, comparativ cu media globală de 5,5 litri.

Clasamentul i-a uimit chiar și pe cei de la Tasting Table, care au aflat așa despre țara noastră. „Cu ghețari pitorești, vulcani maiestuoși, cascade uimitoare și mine de sare antice care se întind pe cei 92.046 de kilometri pătrați de uimire, România este o comoară de minuni geologice. Dar, există mai mult decât se vede la prima vedere: Potrivit unui raport îngrijorător al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), românii sunt în fruntea clasamentului cu un număr impresionant de 17 litri de alcool consumați anual pe persoană cu vârsta de 15 ani și peste. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, media globală este de 5,5 litri pe cap de locuitor“, notează impresionați experții americani ai publicației specializate în mâncare și băutură.

Săpând mai adânc, se pare că aceasta nu este o poveste nouă. Statisticile unui raport al OCDE au arătat că, în 2019, până la 55% din toți bărbații adulți români erau mari consumatori episodici de alcool. În termeni petrecăreți, asta înseamnă că unul din trei adulți a dat pe gât șase băuturi standard într-o singură ședință cel puțin o dată pe lună. „Această mică țară din sud-estul Europei, care găzduiește o populație relativ modestă de 19,7 milioane de locuitori, se pare că se mândrește cu o cultură a băuturii care este la fel de înrădăcinată ca și peșterile sale și la fel de îndrăzneață ca și munții săi“, notează americanii de la Tasting Table.

Alcoolul e frate cu românul

 

„Cu peste 2.000 de ani în urmă, înainte de epicele Războaie Dacice, vechii români stăpâneau deja arta cultivării viței de vie. Grație peisajelor întortocheate ale țării, scăldate în cantități potrivite de soare și ploaie și scăldate în temperaturi ideale, România a devenit un paradis pentru viță de vie și vinuri. Această pasiune durabilă pentru viță de vie a dinamizat mult timp economia și cultura României, încorporând vinul adânc în patrimoniul său“, mai scriu americanii despre istoria veche a alcoolului pe teritoriul României.

Desigur, băuturile tradiționale nu puteau trece neobservate. „România este, de asemenea, un campion la categoria grea în lumea prunelor, în ciuda unui declin recent. Potrivit Societății Internaționale pentru Științe Horticole, o bună parte (85% în trecut, dar mai aproape de 35-45% în prezent) din prunele țării se îmbarcă într-o transformare magică în legendarul rachiu de prune, cunoscut sub numele de țuică. Cu un conținut de alcool care poate urca vertiginos până la 60%, țuică este eroul neștiut al adunărilor românești, revendicând neoficial titlul de băutură națională. Mulți bărbați români se mândresc cu prepararea țuicii acasă, iar oferirea unui pahar este un gest călduros pe care îl veți întâlni probabil peste tot, de la grătarele din curte la nunțile grandioase“, notează Tasting Table.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.