Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada intenționează să anuleze un contract de vânzare de arme către Arabia Saudită

www.libertatea.ro
Canada, vize, drapel

Canada ar putea anula un important contract de vânzare de arme către Arabia Saudită după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, a afirmat duminică premierul canadian Justin Trudeau, citat de AFP preluată de Agerpres.

Trudeau, care a intervenit într-o emisiune difuzată duminică seara, dar înregistrată joi, a subliniat că ţara sa înţelege 'să apere întotdeauna drepturile omului, inclusiv în Arabia Saudită'.

Întrebat dacă autorităţile canadiene vor menţine sau nu contractul de 15 miliarde de dolari canadieni (circa 9,9 miliarde de euro) privind vânzarea unor vehicule blindate uşoare către Riad, prim-ministrul Trudeau a declarat că există în 'acest contract clauze care trebuie respectate în raport cu utilizarea a ceea ce le este vândut'.

'Dacă nu sunt respectate aceste clauze, este sigur că vom anula contractul', a adăugat el.

Criticat de către organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, acest contract a fost semnat de guvernul conservator precedent, a reamintit liderul liberal.

Reglementările canadiene privind vânzarea de echipamente militare prevăd restricţii în cazul încălcării drepturilor omului împotriva cetăţenilor din ţara de destinaţie a acestor materiale şi interzic folosirea lor împotriva civililor.

Ottawa şi-a exprimat anul trecut îngrijorarea în legătură cu eventualitatea utilizării acestor blindate uşoare în operaţiunile de represalii în estul Arabiei Saudite.

Cancelarul german Angela Merkel a indicat duminică faptul că ţara sa nu va autoriza exporturi de arme spre Arabia Saudită, având în vedere incertitudinea ce persistă în legătură cu moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Cel mai popular talk-show din Quebec, 'Tout le Monde en parle', a fost înregistrat înainte ca Arabia Saudită să admită sâmbătă că Jamal Khashoggi a fost ucis la consulatul său din Istanbul.

Şefa diplomaţiei canadiene, Chrystia Freeland, a subliniat în aceeaşi zi că explicaţiile saudite privind circumstanţele morţii ziaristului nu sunt credibile şi a cerut o anchetă aprofundată.

Relaţiile între Canada şi regatul saudit traversează o criză în ultimele luni. Riadul a anunţat în august expulzarea ambasadorului Canadei şi rechemarea propriului ambasador de la Ottawa, precum şi îngheţarea oricăror relaţii comerciale sau de investiţii cu Canada, ca urmare a denunţării de către autorităţile canadiene a arestării unor militanţi saudiţi pentru drepturile omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.