Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada - Justin Trudeau a supravieţuit unui vot de neîncredere asupra bugetului

www.thestar.com
Justin Trudeau

Guvernul minoritar al Canadei condus de premierul Justin Trudeau a supravieţuit luni seara unui vot de neîncredere asupra bugetului în parlament, îndepărtând astfel perspectiva unor alegeri anticipate care să fie convocate în această primăvară, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

Cu 178 de voturi "pentru" şi 159 "împotrivă", deputaţii Camerei Comunelor (camera inferioară) au aprobat bugetul de relansare post-pandemie în valoare de 101,4 miliarde de dolari canadieni (67 miliarde de euro) pentru trei ani, prezentat săptămâna trecută de guvernul liberal.

Guvernul Trudeau a putut conta pe susţinerea Noului Partid Democrat (NPD, stânga), a patra cea mai importantă formaţiune din Camera Comunelor, care a anunţat că nu vrea să provoace alegeri în plină pandemie.

Bugetul pentru anul 2021-2022, intrat în vigoare de la 1 aprilie, mai trebuie să fie aprobat de Senat (camera superioară a parlamentului), o formalitate aşteptată să aibă loc mai târziu săptămâna aceasta.

Opoziţia ar mai putea încerca să facă să cadă guvernul printr-un vot asupra unei legi ce consfinţeşte intrarea în vigoare a bugetului, aşteptată în următoarele câteva săptămâni, înainte de vacanţa de vară.

După acest termen limită şi odată ameninţarea COVID-19 estompată, Justin Trudeau, pe un prim loc confortabil în sondaje, ar putea fi tentat la toamnă să provoace alegeri anticipate, în speranţa de a obţine din nou majoritatea absolută în parlament, pe care a pierdut-o în urma scrutinului din octombrie 2019.

Elementul central al bugetului prevede o investiţie de 30 de miliarde de dolari în decurs de cinci ani pentru înfiinţarea unei reţele de grădiniţe şi creşe publice "de mare calitate" şi cu preţuri mici, pentru a încuraja participarea femeilor pe piaţa muncii.

Circa 17,6 miliarde de dolari canadieni suplimentari (11,6 miliarde de euro) ar urma să servească la "accelerarea tranziţiei verzi", prin sprijinirea fiscală a întreprinderilor în vederea reducerii amprentei lor de carbon sau prin susţinerea proiectelor de transport în comun în mai multe mari oraşe ale Canadei.

Partidul Conservator, principalul partid de opoziţie, a votat împotriva bugetului, la fel ca Verzii şi secesioniştii din Blocul din Quebec.

După ce a atins un nivel record în 2020, deficitul bugetar al Canadei pentru anul în curs ar urma să ajungă la 154,7 miliarde de dolari canadieni, 6,4% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.